Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnoge zemlje svijeta bore se s nestašicom pitke vode, no u Hrvatskoj to nije slučaj. Najnoviji rezultati istraživanja pokazali su kako je Hravtska jedna od najbogatijih zemalja prema količini pitke vode.


Prema UNESCO-vom najnovijem istraživanju, Hrvatska se nalazi na 5. mjestu u Europi te 42. mjestu u svijetu prema dostupnosti pitke vode. Za razliku od većine Europskih građana, Hrvati vodu mogu piti iz slavine, piše Green Fudge te dodaje kako su mnogi stanovnici Europe naučili vodu iz slavine koristiti samo u svrhu održavanja higijene, no u Hrvatskoj to nije slučaj.

Bandić: 'Jamčim vam da ove godine neće biti poskupljenja!'

Vezani članci Cijepljenje na Velesajmu u Zagrebu - 2 Mnogi su spremni prije se zaraziti nego cijepiti. Epidemiologinja objašnjava: ''To je apsolutno jako loša ideja'' Pitka voda u Splitu - 1 Split opet bez pitke vode, bez struje, građani su ogorčeni: ''Nemar je to i nebriga!''

Hrvatska spada u malu grupu vodom bogatih zamalja svijeta koje nemaju problema s nedostatkom pitke vode. Prema navodima direktora Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Zvonimira Šostara, najčišću vodu konzumiraju stanovnici Like, no vodom svakako mogu biti zadovoljni i stanovnici glavnog grada Zagreba koji piju jednu od najboljih voda u Europi.

No unatoč svim tim pozitivnim stvarima, realna situacija daleko je od one idealne. Zbog opsežne poljoprivredne proizvodnje i velike gradske konglomeracije, loše kvalitete gospodarenja komunalnim otpadom, koji opasno prijeti podzemnim vodama, najranjivija područja su ona istočne Slavonije i sjeverozapadne Hrvatske.

U istočnoj Slavoniji, najveći problem imaju s arsenom, manganom i željezom, a vlasti već godinama ovaj problem pokušavaju riješiti neutralizacijom arsena u vodoopskrbi. Redovita konzumacija vode s visokim koncentracijama arsena usko je povezana s kardiovaskularnim bolestima, visokim krvnim tlakom ali i srčanim udarom.

Stižu veći računi: Od danas voda skuplja i do 20 posto!

U hrvatskoj poljoprivredi već se desetljećima, herbicid atrazin koristi kao otrov kojeg je odobrilo Ministarstvo zdravstva. Velika večina tog herbicida završava upravo u vodi. Unatoč činjenici da utjecaj atrazina na ljude nije dokazan, neke su studije pokazale kako ovaj herbicid uzrokuje rak.

Iako voda u Zagrebu slovi kao jedna od najboljih kako u Europi, tako i u svijetu, nekolicina izvora tvrdi kako se upravo u toj visoko ocjenjenoj vodi nalaze povišene koncentracije teških metala i organskih otapala kao što su trikloreten i nitrat. Još jedan veliki minus ove vode su pesticidi, štetne tvari koje se nalaze u vodovodima diljem Hrvatske kao i ostatku svijeta. Upravo zbog velike količine pesticida u vodi, ljudi diljem svijeta nerjetko piju vodu iz slavine.

Najpopularnija alternativa trenutno je kupovina vode za piće u plastičnim bocama, no stručnjaci upozoravaju kako i tu valja biti na oprezu. Prema istraživanjima voda u bocama ne podliježe istim propisima kvalitete kao hrana, što dovodi do toga da voda koju kupujemo u trgovinama nije ništa bolja od one iz slavine.

Srećom, Hrvatska je zemlja bogata prirodnim resursima, a naša flaširana voda obično dolazi iz prirodnih izvora te je sigurna za piće. Druga alternativa je filtracija vode koja se sve više upotrebljava.

Dobro je znati kako postoje alternatve pitkoj vodi, no hrvatske vlasti trebale bi iskoristiti prednost prirodnih resursa vode te činiti sve što je u njihovoj moći da to tako i ostane u budućnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju