Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković u Dnevniku Nove TV je kazao kako nam ne slijedi godina mršavih krava.


'Štete su evidentne i sigurno je da će se smanjiti ukupni prinos pa će tako pšenice u odnosu na zasijano biti manje 20 posto ali bez obzira na sve to ćemo imati dovoljno pšenice za vlastite potrebe.

Vezani članci Tornado u Kini VIDEO Razorni tornado u Kini napravio veliku štetu, u poplavama smrtno stradale 33 osobe Kinezi se i dalje bore s poplavama - 2 VIDEO Nestvarna snimka poplave među neboderima: U vodenom kaosu u Kini 25 ljudi poginulo, milijuni pogođeni posljedicama

>> Vukovar: Dunav i dalje u laganom porastu

Što se tiče obeštećenja seljaka Čobanković kaže da se sada treba na pošteni način evidentirati i procijeniti štetu i tada vidjeti kako i na koji način obeštetiti one koji su pretrpjeli štetu. Kazao je da će s obzirom na mogućnosti državnog proračuna vidjeti u kojoj će mjeri napraviti obeštećenje. Upozorio je ministar da prihodi dolaze tek nakon žetve odnosno berbe poljoprivrednih kultura tako da ima dovoljno vremena za obeštećenje.

Seljaci kažu da su pretrpjeli milijardu kuna štete, ali ministar Čobanković je kazao kako smatra da nije dobro da se nagađa o visokim iznosima štete kako procjene ne bi bile nerealne, naglasivši da to ne govori radi zaštite države nego zato da se ne bi radilo po načelu uravnilovke, na način da se svima izjednačavaju štete i muplipliciraju iznosi pa, kada se podijeli taj iznos, najgore prođu oni koji su uistinu imali štete. Ministar Čobanković je naglasio da niti ukupna vrijednost jesenske sjetve nije milijardu kuna.

Čobanković je bio upitan zašto ministarstvo ne subvencionira osiguranje od poplave na što je rekao da je osiguranje od poplava stvar osiguravajućih društava, te da prijašnjih godina uopće nije bilo velikih šteta od poplave, ali da ministarstvo već godinama sa 20 posto subvencionira osiguranje poljoprivrednih kultura.