Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovački liječnici uspjeli su spasiti život 23-ogodišnjoj Australki koja je jučer na kupanju pala s 15 metara visokih stijena oko dubrovačkih zidina.


Teško ozlijeđena Australka nalazi se na traumatološkom odjelu dubrovačke bolnice, pod budnom paskom liječnika, na respiratoru je. U jučerašnjem padu zadobila je vrlo teške ozljede zbog kojih još nije posve izvan životne opasnosti. Njezina obitelj iz Australije zadovoljna je radom dubrovačkih lječnika, a sada čeka da stanje stabilizira kako bi je prebacili u Milano, na operaciju lica. U ovoj su nesreći vrlo brzo reagirale sve nadležne službe i građani, od trenutka pada do prebacivanja u bolnicu prošlo je svega sat vremena.

Vezani članci Tanja Marinković Zašto nedostaje spasioca na plažama? U Hrvatskoj ih je tek 500 licenciranih, a potreba raste: "Tečaj je izuzetno zahtjevan..." Plaža: Ilustracija Španjolska je odlučila stati na kraj ovom problemu na plažama, a kakvo je stanje kod nas? "To je katastrofa"

Nažalost, ova je nesreća još jednom pokazala kako se neobavezna zabava u trenutku može pretvoriti u tragediju. Kupalište na Buži napravljeno je isključivo na stijenama, otkuda kupači imaju preklasan pogled i gotovo adrenalinski park, ali i koje mogu biti vrlo opasne ukoliko se ne pazi. Iako je na mlada Australka jučer teško stradala strani kupači i dalje skaču sa iste stjene. 'Prilično je zastrašujuće kad se popnete gore i pogledate prema moru. Ipak, skočite i za trenutak ste dolje,' rekli su Giom i Waren turisti iz Francuske.

>> Nesretna Australka ostala bez slezene i bubrega

'Čuo sam za plažu pod imenom Buža, i za odlične stijene za skakanje,' rekao je Richard, turist iz Španjolske. Neoprezni stranci muke zadaju domaćim kupačima, koji su na toj plaži odrasli i koji poznaju, doslovno, svaki kamen. 'Zbog njih smo stavili konop jer ne slušaju i onda, čak i preko konopa gaze bez pitanja i idu skakati tamo,' rekao je Miho Lobrović. Glavni razlog ozljeda je nepoznavanje terena. Dubrovačka kupališta pretežno su napravljena na stijenama i hridinama. One su vrlo skliske, a ozljede su česte.

'Naiđu na zapriječen prolaz, pa je sad situacija da preskače. Misle da je tu kupalište jer mu je tako reklamirano, vidi skalica, a tamo pristanište,' rekao je Igor Legaz, spasioc na plaži. Na većini plaža ne postoje spasioci koji bi trebali prvi reagirati. Iznimke su hotelske plaže. 'Najbitnije je kad su stariji gosti upozoriti ih da je malo prilaz nezgodan, da nije pješčana plaža, da se pripazi, da je sklisko,' rekao je Dario Burmas, spasioc na hotelskoj plaži. Ipak, koncesionari na dubrovačkim plaža rijetko zapošljavaju spasioce iako ih na to obvezuje zakon. A kada se dogodi nesreća, obično je kasno.

Iako Crveni križ svake godine organizira obuku za spasioce na plaži, u Dubrovniku je interes za to zanimanje malen. Razlog su posao koji traje svega nekoliko mjeseci, a na plaži ti spasioci radi gotovo sve, nerjetko iznajmljuju ležaljke i suncobrane ili čak čiste plaže. A, ako se što dogodi, oni snose svaku odgovornost.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju