Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokop u ponedjeljak

Umro Vlatko Previšić, dugogodišnji profesor i bivši dekan Filozofskog fakulteta

Vlatko Previšić
Vlatko Previšić Foto: Darko Tomas/Cropix
Jedan od vodećih hrvatskih pedagoga Vlatko Previšić, dugogodišnji profesor i dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, umro je iznenada u subotu u Gradištu kod Županje u 79. godini života, priopćeno je sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Prof. emeritus Vlatko Previšić rođen je u Cerni kod Županje 1945. Diplomirao je pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1972.), na kojem je i doktorirao (1984.).

Od 1964. do 1968. radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Gradištu, a od 1973. do umirovljenja 2016. bio je zaposlen na Filozofskome fakultetu – od asistenta do redovitoga profesora u trajnome zvanju, a od 2014. do 2016. bio je dekan Filozofskog fakulteta.

Godine 2020. dodijeljeno mu je počasno zvanje professor emeritus. Bio je stipendist DAAD-a u Njemačkoj (1977./1978.) i dobitnik istraživačke stipendije Alexander von Humboldt (1986. – 1988.) na Sveučilištu u Bielefeldu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STUDENT, A NE TERORIST Porukama na majicama odgovorili dekanu Previšiću

Također bio je utemeljitelj i prvi voditelj Doktorskoga studija pedagogije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu i Osijeku.

Prof. Previšić bio je član raznih stručnih i znanstvenih udruga, nekima i jedan od osnivača (Hrvatski pedagoško-književni zbor, Hrvatsko pedagogijsko društvo, Hrvatsko-njemačko društvo, Interkultura, Klub hrvatskih humboldtovaca, Forum za slobodu odgoja).

U stručno-znanstvenome smislu posebno se istaknuo kao član uredništva brojnih časopisa (Napredak, Pedagogijska istraživanja, Smotra / Rundschau itd.) i voditelj znanstvenih projekata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po sili zakona Šustar odlučio: 'Dekan Filozofskog treba ići u mirovinu'

Prof. Vlatko Previšić autor je, urednik i/ili priređivač brojnih knjiga te stručnih i znanstvenih članaka.

Primio je više priznanja, nagrada i povelja na državnoj razini, razini Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskoga fakulteta te profesionalnih udruga.

Pokop profesora Vlatka Previšića je u ponedjeljak, 15. travnja, u 14 sati na groblju u Gradištu kod Županje, navodi se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene