Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za izbor i imenovanja predložio je danas da se članicom Odbora za ljudska prava, umjesto Branimira Glavaša (HDSSB), koji je povukao kandidaturu, imenuje SDP-ova zastupnica Gordana Sobol.


Odbor je danas završio prijedloge imenovanja oporbenih zastupnika i za preostalih pet saborskih radnih tijela, za koja se jučer u oporbenim prijedlozima pojavio "višak kadra".

Vezani članci Nasrin Sotoudeh (Foto: AFP) Zatvorena iranska odvjetnica za ljudska prava počela štrajk glađu Michelle Bachellet (Foto: AFP) Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet vjerojatno nova povjerenica UN-a za ljudska prava

Danas se pokazalo da je uzrok tomu bio poseban prijedlog HDSSB-a, koji je odboru dostavljen neovisno o usuglašenom prijedlogu SDP-a, HNS-a i IDS-a.

HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić još jučer je objasnio da njegovu stranku nitko nije kontaktirao radi eventualnog dogovora o podjeli oporbenih mjesta po odborima, te da su zato poslali samostalni prijedlog.

Kako je HDSSB danas povukao svoj prijedlog, problem "viška kadra" je riješen.

Dio HDSSB-ova prijedloga bilo je i Glavaševo imenovanje u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je izazvalo negativne reakcije, zbog činjenice da se Glavašu sudi za ratni zločin.

Sam Glavaš odbacio je, pak, tumačenje Vesne Pusić (HNS), izneseno u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji "Otvoreno", da je nominacijom za članstvo u tom odboru želio isprovocirati javnost.

"Izrazio sam namjeru i želju da radim u nekim odborima, a zbog procesa koji se vodi na osječkom Županijskom sudu, birao sam odbore koji ne rade intenzivno i koji se sastaju rijetko, dva ili tri puta godišnje", objasnio je Glavaš novinarima u Saboru.

Vesnu Pusić optužio je za pritisak na pravosuđe, a kolegama je poručio da "očekuje da ga za koji mjesec ne prozivaju da ne radi posao za koji je plaćen".