Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umjesto Glavaša u Odboru za ljudska prava Gordana Sobol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za izbor i imenovanja predložio je danas da se članicom Odbora za ljudska prava, umjesto Branimira Glavaša (HDSSB), koji je povukao kandidaturu, imenuje SDP-ova zastupnica Gordana Sobol.

Odbor je danas završio prijedloge imenovanja oporbenih zastupnika i za preostalih pet saborskih radnih tijela, za koja se jučer u oporbenim prijedlozima pojavio "višak kadra".

Pročitajte i ovo Nasrin Sotoudeh (Foto: AFP) Vlasti ignoriraju zahtjeve Zatvorena iranska odvjetnica za ljudska prava počela štrajk glađu Michelle Bachellet (Foto: AFP) Čeka se potvrda UN-a Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet vjerojatno nova povjerenica UN-a za ljudska prava

Danas se pokazalo da je uzrok tomu bio poseban prijedlog HDSSB-a, koji je odboru dostavljen neovisno o usuglašenom prijedlogu SDP-a, HNS-a i IDS-a.

HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić još jučer je objasnio da njegovu stranku nitko nije kontaktirao radi eventualnog dogovora o podjeli oporbenih mjesta po odborima, te da su zato poslali samostalni prijedlog.

Kako je HDSSB danas povukao svoj prijedlog, problem "viška kadra" je riješen.

Dio HDSSB-ova prijedloga bilo je i Glavaševo imenovanje u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je izazvalo negativne reakcije, zbog činjenice da se Glavašu sudi za ratni zločin.

Sam Glavaš odbacio je, pak, tumačenje Vesne Pusić (HNS), izneseno u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji "Otvoreno", da je nominacijom za članstvo u tom odboru želio isprovocirati javnost.

"Izrazio sam namjeru i želju da radim u nekim odborima, a zbog procesa koji se vodi na osječkom Županijskom sudu, birao sam odbore koji ne rade intenzivno i koji se sastaju rijetko, dva ili tri puta godišnje", objasnio je Glavaš novinarima u Saboru.

Vesnu Pusić optužio je za pritisak na pravosuđe, a kolegama je poručio da "očekuje da ga za koji mjesec ne prozivaju da ne radi posao za koji je plaćen".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene