Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Umjesto besplatnih knjiga mogli ste nam povećati plaće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske upozorio je danas da bi 267 milijuna kuna, koliko stoji projekt podjele besplatnih udžbenika za obvezno osnovno i srednje školstvo, bilo dovoljno za 20 posto povećanja plaća u srednjem školstvu.

Nakon što je Vlada objavila mjere Nacionalne populacijske politike, koja bi porezne obveznike trebala stajati preko milijardu kuna u slijedećoj godini, sindikat više neće pristati na izgovore da nema novaca u proračunu za povećanje plaća.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak je malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola

"Vlada je ovim potezom pokazala da novaca ima, samo je pitanje političke i predizborne volje na što se on troši", ističe sindikat u priopćenju.

Budući da ne postoji nešto poput besplatnog ručka, tako ne postoje ni besplatni udžbenici.

Kad na početku slijedeće školske godine u klupe sa svojim "besplatnim" udžbenicima sjednu jedno kraj drugog djeca nezaposlenih i menadžera, učitelja i poduzetnika, jedinac i dijete iz mnogobrojne obitelji, ispred njih će stajati učitelji. Što će oni dobiti "besplatno" od svoje Vlade, pita se sindikat.

Hoće li u državnoj kasi, nakon takvih širokogrudnih poteza, ostati dovoljno novca i za one bez kojih su svi ambiciozni projekti u školstvu osuđeni na propast, kaže se u priopćenju.

Sindikat također napominje da je u socijalnom smislu Vlada možda trebala odrediti kojim socijalnim kategorijama će osigurati besplatne udžbenike.

U smislu pronatalitetne politike možda bi besplatne knjige trebalo dobiti svako drugo, treće i slijedeće dijete u brojnim obiteljima.

"Treba li država baš svim učenicima, po teoriji jednakih želuca, kupovati knjige i to u uvjetima kad su cijene udžbenika napuhane, a udžbenici se mijenjaju svake godine?"

Postavlja se pitanje koje će izdavače u ovoj hiperinflaciji udžbenika država financirati, napominje sindikat i upozorava da tu nisu daleko "korupcija, mito i plaćanje ispod stola".

U vrijeme dok je ministrica prosvjete bila Ljilja Vokić, besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola stajali su oko 53 milijuna kuna, podsjeća sindikat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene