Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcije u Imotskom i Zagrebu

Uložili su žrtvu i pred kamerama pripremili velika božićna čuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Imotskom i Zagrebu akteri dviju humanitarnih akcija u božićno vrijeme prikupili su pomoć onima kojima je potrebna.

Što je zajedničko skupljačima smeća, tetama u vrtiću i budućim informatičarima? Imoćanima, Zagrepčanima i studentima iz cijele Hrvatske? Svi su oni uložili veliku žrtvu i pred kamerama Provjerenog pripremili velika božićna čuda - jedno u Imotskom, drugo u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Sve za nju - 3 1100 kilometara, 50 dana Sedam priobalnih županija i 14 planina: Počinje humanitarna akcija za udrugu "Sve za nju", kojoj je cilj prikupiti 500.000 kuna za žene oboljele od karcinoma Slika nije dostupna Neće podržati prijedlog Zagrebački SDP: Bandićeva odluka o otpadu potpuno promašena

Hrvatsku je već obišla slika nemoćnih radnika tvornice Trimot iz Imotskog koji više od 6 mjeseci nisu primili plaću. Kako bi im barem malo olakšali Božić i uljepšali blagdane, svi zaposlenici koji plaću primaju iz proračuna grada Imotskog na prijedlog gradonačelnika su se odrekli božićnice!

'Nitko se nije protivio, svi smo bili za, isti trenutak', o kratkim pregovorima u vrtiću kaže Vesna Boban, odgajateljica.

'Mi smo malo u obitelji u krizi, ali treba i drugim ljudima omogućiti da žive kao i mi, da imaju za hranu', svoju i odluku svojih kolega u komunalnom poduzeću opisuje Ivica Olujić kojeg je ekipa Provjerenog posjetila na radnom mjestu – u 6 ujutro, na kamionu koji skuplja otpad po Imotskom.

Više od tisuću kuna koje su trebali dobiti za Božić bit će darovano mnogobrojnim imotskim obiteljima koji mjesecima žive bez jedne jedine lipe.

'Od travnja nisam plaću nisam primio, a hranim se kod majke. Što da vam još kažem', ogorčeno priča Zlatko Kukavica koji umjesto da se priprema za mirovinu, noćima ne spava jer ne zna kada će tvornica početi raditi i kada će im uplatiti plaće koje su pošteno zaradili. S njim u kući, osim supruge i majke, još živi i teta, te brat sa suprugom i kćeri. Sada ovo sedmeročlano kućanstvo živi od dvije mirovine koje se jedva zbroje u 3 tisuće kuna. Malo je reći da su ih darovane božićnice ganule.

'Da, opet bi to napravila. I bolje da možemo mi darivati, nego da nama netko dariva', kaže odgajateljica Vesna koja u vrtiću u Imotskom radi 22 godine. Ona i njezine kolegice dobro znaju kako se radnici Trimota osjećaju jer su i sami bili u takvoj situaciji prije desetak godina.

450 kilometara dalje, u Zagrebu, mladi studenti, članovi Rotaract kluba Zagreb Centar, sate poslije predavanje i prije kolokvija ne provode na kavama, kauču ili u shopping centrima – već pripremajući iznenađenja za djecu koja neće imati božićni ugođaj po pravilima sreće i blagostanja – već će ga dočekati u dječjim domovima i u bolnicama. 'Živimo u poprilično pasivnom društvu i ako se pojedinac pokrene, onda se možda i zajednica pokrene, malim koracima', kaže jedna od sudionica akcije Maja Šarac.

'I zbog ove, ali i zbog prijašnjih akcija je fakultet dosta patio, ali dobro, sve se to nadoknadi. Na kraju se isplati', dodaje Alan Tus, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je samo jedan od desetaka mladih koji su u predblagdansko razdoblje zasukali rukave i krenuli u humanitarnu akciju. 'Velika je odgovornost da ne bude razočarane djece na Božić', kaže Alan.

A zahvaljujući njima, velik broj djece ovaj Božić će još dugo pamtiti po lijepom iznenađenju. Ekipa magazina Provjereno mlade je humanitarce pratila od prvog dana skupljanja igračaka kada im se činilo da su kutije predviđene za darivanje predugo prazne. Ali brzo su njihovi strahovi nestali, i pokloni za djecu su počeli stizati sa svih strana, nekoliko vreća čak iz Pule!

Čekalo ih je još puno posla – na desetke upaljenih perilica, sušenje, pakiranje, borba s mašnicama i napokon – darivanje. Prva skupina poklona podijeljena je na dječjim odjelima Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević gdje se mali pacijenti nisu ni trudili sakriti svoje oduševljenje – tko bi i uspio da se ispred vas neočekivano pojavi Djed Božićnjak i daruje vam vesele pakete.

Ali osim poklona, dječica koju su mladi humanitarci darivala dobila su od njih i vrijednu lekciju - malo slobodnog vremena, dobra ideja i volja nekome drugome mogu poprilično uljepšati teške trenutke. Istu lekciju naučili su i najmlađi Imoćani zahvaljujući svojim roditeljima, odgajateljicama, susjedima. I sigurni smo da će uvijek na pravi način iskoristiti vrijeme darivanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene