Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je cijena električnih vozila u startu veća u odnosu na klasična vozila, tijekom godina njihovi vlasnici mogu ostvariti značajne uštede.


Prilikom kupovine osobnog automobila potrebno je dobro razmisliti o velikom broju faktora – tipu i veličini vozila (malo gradsko vozilo, karavan, SUV…), cijeni, dugoročnim troškovima održavanja, potrošnji itd. Posebno je važno voditi računa o dugoročnim troškovima, kako održavanja, tako i potrošnje goriva i vidjeti koliko će iznositi ti troškovi tijekom desetak godina. Tako je za neka vozila u startu potrebno dati više novaca, no uz puno manju potrošnju, taj će se uloženi novac tijekom godina isplatiti i opravdati početnu veću investiciju. Npr. cijena električnih vozila danas je skuplja u odnosu na klasične automobile s motorima s unutrašnjim izgaranjem, no njihovi će vlasnici tijekom godina trošiti puno manje novca na energiju, a koliko mogu uštedjeti u odnosu na benzince i dizelaše na prijeđenih 10 tisuća kilometara pogledajte u priloženoj infografici.

Vezani članci Slika nije dostupna Pripada li budućnost automobilskog tržišta električnim vozilima? Slika nije dostupna Nevjerojatan osjećaj: Kada se jednom naviknete na ovo iskustvo, više nema povratka na staro

Također, održavanje ovakvih vozila jeftinije je i lakše, a važan je i njihov doprinos smanjenju emisije ugljičnog dioksida koji je puno manji u odnosu na klasična vozila.

Niti punjenje ovih vozila više nije problem jer, osim postojeće 22 punionice koliko ih je HEP otvorio u svim dijelovima Hrvatske (uključujući i ultra brze stanice za punjenje e-vozila na kojima se baterija može napuniti u samo 15-30 minuta), ova je kompanija do kraja godine najavila otvaranje još čak 19 punionica, a do 2020. godine ukupan broj punionica u Hrvatskoj trebao bi iznositi 164.

Kolike uštede možete ostvariti s električnim vozilima, kao i gdje se nalaze HEP-ove stanice za punjenje električnih vozila možete pogledati na stranici elen.hep.hr.