Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmišljam zeleno

Ulaganje u budućnost: Evo koliko ćete uštedjeti s električnim vozilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je cijena električnih vozila u startu veća u odnosu na klasična vozila, tijekom godina njihovi vlasnici mogu ostvariti značajne uštede.

Prilikom kupovine osobnog automobila potrebno je dobro razmisliti o velikom broju faktora – tipu i veličini vozila (malo gradsko vozilo, karavan, SUV…), cijeni, dugoročnim troškovima održavanja, potrošnji itd. Posebno je važno voditi računa o dugoročnim troškovima, kako održavanja, tako i potrošnje goriva i vidjeti koliko će iznositi ti troškovi tijekom desetak godina. Tako je za neka vozila u startu potrebno dati više novaca, no uz puno manju potrošnju, taj će se uloženi novac tijekom godina isplatiti i opravdati početnu veću investiciju. Npr. cijena električnih vozila danas je skuplja u odnosu na klasične automobile s motorima s unutrašnjim izgaranjem, no njihovi će vlasnici tijekom godina trošiti puno manje novca na energiju, a koliko mogu uštedjeti u odnosu na benzince i dizelaše na prijeđenih 10 tisuća kilometara pogledajte u priloženoj infografici.

Pročitajte i ovo Električna vozila su nevjerojatno tiha (Foto: NOVA TV Content Team) Novo iskustvo vožnje Vozila koja su nevjerojatno tiha, jedino što čujete je zvuk kotača Slika nije dostupna Ulažu se velika sredstva Pripada li budućnost automobilskog tržišta električnim vozilima?

Također, održavanje ovakvih vozila jeftinije je i lakše, a važan je i njihov doprinos smanjenju emisije ugljičnog dioksida koji je puno manji u odnosu na klasična vozila.

Niti punjenje ovih vozila više nije problem jer, osim postojeće 22 punionice koliko ih je HEP otvorio u svim dijelovima Hrvatske (uključujući i ultra brze stanice za punjenje e-vozila na kojima se baterija može napuniti u samo 15-30 minuta), ova je kompanija do kraja godine najavila otvaranje još čak 19 punionica, a do 2020. godine ukupan broj punionica u Hrvatskoj trebao bi iznositi 164.

Kolike uštede možete ostvariti s električnim vozilima, kao i gdje se nalaze HEP-ove stanice za punjenje električnih vozila možete pogledati na stranici elen.hep.hr.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene