Ako nešto ne promijeni, Hrvatska bi mogla postati gospodarski najnerazvijenija zemlja Europske unije. Prema analizi Gospodarske komore, Rumunjska je već gotovo dostigla Hrvatsku, ali i najgora Bugarska brže napreduje i razvija se.

Galerija


Prema mjerenju Eurostata, Hrvati imaju treći najlošiji životni standard u Europskoj uniji. Iza Hrvatske su samo Rumunjska i Bugarska. Od mogućih sto Hrvatska ima 61 bod, Rumunjska samo tri manje 58, najgora Bugarska je na 50.

Vezani članci Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Theresa May treći put treba ispregovarati uvjete Brexita: Ponovno odbijanje sporazuma moglo bi rezultirati odgodom izlaska Eurostatovo izvješće za 2017. godinu: Hrvatska među najsiromašnijima u EU (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Eurostat za 2017. godinu: Hrvatska je po kupovnoj moći pri samom dnu među europskim državama

Europska komisija procjenjuje da će Bugarska ove godine imati gospodarski rast 3 cijela 8 posto, a Hrvatska 2 cijela 8 posto. Na svjetskoj ljestvici konkurentnosti Bugarska je na 49. mjestu, a Hrvatska na 74. Bugarska ima bolje tržište rada, inovativnost, tehnološku spremnost, institucije i poslovnu sofisticiranost. Ipak nije samo to, Hrvatska od Bugarske ima bolju infrastrukturu, osnovno obrazovanje i zdravstvo. Unatoč boljim gospodarskim trendovima, Bugarska je ipak još daleko od hrvatskog standarda.

"Ako se ovakvi trendovi nastave, trebat će još 20 do 25 godina da uopće po razvijenosti sustigne Hrvatsku", govori Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore.

I u ljubavi je stanje u Hrvatskoj bolje. Ako se Bugarska demografska slika ne popravi, za 60 godina će imati gotovo trećinu manje stanovnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.