Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operirao 10 godina

Što je radio hrvatski haker kojeg je hvatao i FBI? "Pošalje to na milijun korisnika i neka samo 0,1 posto preuzme..."

Aktualno Galerija Uhićen haker u Hrvatskoj - 3 Uhićen haker u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uhićen haker u Hrvatskoj - 4 Uhićen haker u Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Uhićen haker u Hrvatskoj - 2 Uhićen haker u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uhićen haker u Hrvatskoj - 1 Uhićen haker u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Srna Bijuk, novinarka Nove TV Galerija 1/8 >>
Uhićen je u okolici Zagreba, ali u ovu priču - uključio se čak i američki FBI jer je hrvatski haker djelovao na širokom području. Napravio je program koji je prodavao drugim hakerima i njima omogućavao internetske prevare. I tako 10 godina.

Sve što na jednom računalu radim ja... Na drugom vidi haker i krade moje podatke. Otprilike tako funkcionira zlonamjerni program koji je hrvatski haker prodavao drugima na svojoj web-stranici.

Tome je došao kraj. Sada je njegovu stranicu zaplijenio američki FBI, a njega uhitila naša policija na zagrebačkom području.  Akcija je bila međunarodna - od FBI-a do Europola.

"Počinitelj bio u Hrvatskoj, većina dokaza, elektroničnih i materijalnih, nalazila se izvan RH", poručio je Renato Grgurić, voditelj službe kibernetičke sigurnosti MUP-a.

Program koji je prodavao jednom kada se instalira - omogućava nekome potpunu kontrolu nad računalom, što može biti itekako opasno.

"To je jednostavno do toga što je svrha napadaču, je li krasti podatke, rudariti kriptovalute, je li možda ciljao neku bitnu osobu pa želi dobiti podatke s kojima može nju ucjenjivati... Recimo, pošaljemo to na milijun korisnika, da 0,1 korisnika to preuzme i instalira, mi smo opet nešto dobili", pojasnio je reporterki Srni Bijuk inženjer za računalnu sigurnost CARNET-a Mislav Major.

Pročitajte i ovo Ilustracija Međunarodna akcija Dilao računalni virus: Hrvatska policija u suradnji s FBI-jem, EUROPOL-om i ostalima uhitila hakera

Pročitajte i ovo Vučić, Anonymous Kibernetički rat "Hej, Putinova lutko, gdje si? Još sa psima?" Vučić dobio novu poruku Anonymousa

Koliko je osoba bilo žrtva takvog programa još se utvrđuje, ali uhićeni ga je prodavao 10 godina. IT stručnjak kaže da je u brojnim slučajevima cyber-prekršiteljima teško ući u trag.

"Dosta se treba policija uključiti u to sve, jednostavno treba vremena da se njih prevari, recimo, kako oni varaju korisnike, da se kroz tu policijsku istragu i prevaru dobije njegova izvorna adresa", dodao je Major.

Program je imao cijenu i do 1200 dolara, a koliko je zaradio, i to se još utvrđuje. Njegova obrana kaže da se zasad brani šutnjom.

Jure Šakić iz ureda branitelja osumnjičenog rekao je da je trenutačno određen istražni zatvor, a slijedi pretraga oduzetih predmeta, prikupljenih e-adresa i ostalog.

Što god istraga pokazala u ovom slučaju, jasno je da hakeri - ne spavaju, pa je najvažniji savjet - pazite na e-mailove sa sumnjivih adresa.

"Nikad ne brzopleto klikati na linkove i ne brzopleto preuzimati takve programčiće", zaključio je Major.

Hrvatu koji je prodavao program prijete tri godine zatvora. Kazna nije veća jer nije osumnjičen da je sam sudjelovao u prevarama - samo ih je omogućavao drugima.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene