Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Troma birokracija osječke je ugostitelje bacila na koljena. Njih 30-ak dozvole za pušenje u ugostiteljskim objektima čeka mjesec dana, iako su već odavno instalirali opremu za provjetravanje.


Žale se da im svaki dan donosi nove minuse, a svoje su, prema slovu zakona, odradili. Čekajući dozvole teško će vratiti uložen novac. 'Jučer smo zvali sanitarnu inspekciju i rekli su da 20.04. svi osječki papiri idu storno', kaže ugostitelj Domagoj Žarković i dodaje kako ne zna o čemu se radi. Zahtjevi su vraćeni u Osijek na reviziju i doradu, kaže ministarstvo zdravstva. Prazne kafiće od propasti spašavaju koliko-toliko topli dani.

Vezani članci Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja Pobuna ugostitelja zbog navodnog popuštanja mjera tek u ožujku: "Mjere obeštećenja su apsolutno neupotrebljive!" Ugostitelji su nedavno jednosatnim prekidom rada upozoravali na probleme zbog pandemije Zagrebački kafići zatvorili vrata, moguće čak 30.000 otkaza: ''Dovraga, smanjite te nebulozne poreze'', ''Pred nama su krvavi mjeseci''

'Šamar je dobar. Staviš obraz, prođe i ode. Osjećam se cijelo vrijeme kao građanin drugoga reda', ističe ugostitelj Vejseli Muhamet. Da moderna ventilacija koju je platio 95 tisuća kuna proradi, Domagoj bi trebao prekršiti zakon. 'Imamo izlaz da stavimo pepeljare i dozvolimo pušenje, ali onda će nam inspekcija naplatiti kaznu i kako ćemo mi to zaraditi?', pita se on. Prazan je kafić pravilo, više nego iznimka, a zarada se prepolovila.

Ugostitelji su svoje odradili i čekaju dozvole spore administracije. Čini se kako država kaska za zakonom, koji je sama donijela. Kad dozvole dođu, ugostitelji se nadaju da neće biti kasno i da ipak posljednju kavu još nisu skuhali.