Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazna na izborima

Udruge traže uvođenje sankcija za nezakonito trošenje novca u javnoj administraciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Vlade morali su se braniti od nalaza državne revizije. Zbog njega je ministrica kulture dala ostavku.

Nepravilnosti su pronađene i u ostalim ministarstvima pa građanske udruge upozoravaju da je Hrvatskoj potreban zakon koji će kažnjavati ovakva ponašanja.

Treba promijeniti kriterije i uvesti sankcije, tvrdi Davorka Budimir iz Transparency Internationala, kada je u pitanju nezakonito trošenje novca u javnoj administraciji.

'Ono što će sigurno dovesti javnu administraciju u red to je da odgovaraju za posljedice svojih loših poteza. Nezamislivo je u privatnom sektoru da se bilo kakva nepravilnost napravi - znači da vi odete na put i u roku od nekoliko dana ne opravdate putni nalog. Pogotovo od ove godine. Svaki putni trošak, službeni put se mora stavljati u JOPPD obrasce i zaista ovakvo ponašanje smatram neprimjerenim', smatra Budimir.

Primjerice, u Ministarstvu financija, kaže HDZ-ova Ivana Maletić, vrijedilo je interno pravilo da se putni nalog mora zatvoriti u roku mjesec dana.

U Europskom parlamentu za putovanja nema novaca unaprijed. Sve troškove podmiruju sami. Na kraju puta daju račune, kaže Ruža Tomašić, i tek im se onda vrati novac. Pravila su jasna.

'Jednom tjedno možete potrošit na taksi. Jednom godišnje možete putovati negdje van EU. Ali sve to morate pravdati pozivnicama, troškovnikom. Ništa nema na lijepe oči. Kod nas je izgleda državna blagajna k'o privatni novčanik i tu se može zavući ruka kad god nešto treba. Tome se treba stati na kraj i treba se gledati na to kao na kriminalno djelo i takvim ljudima nije mjesto u politici', poručuje Tomašić.

Jer ako uzme ministar - smatra Dragan Zelić iz GONG-a - zašto ne bi uzeo i službenik. Mogu se uvesti sankcije, tvrdi, no ovo je više stvar je političke kulture.

Pročitajte i ovo Davor Filipović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 ZA DNEVNIK NOVE TV Filipović objasnio zašto šalje izvanrednu reviziju u HEP: ''Svakome treba vjerovati, ali nakon što se provjeri'' Ilustracija izvješće revizora Muljanje s EU fondovima? Nepravilno potrošeno više od pet milijardi eura: "Ne spada pod prijevare, ali..."

Za neke je ljestvica viša - a za neke niža

'Važno je da političke stranke reagiraju da eliminiraju takve ljude iz svojih redova. Ne možete govoriti o poštenju, a onda gledati kroz prste na neke stvari. Možda su se na slučaju Zlatar Violić samo jačali mišići dok se na neke druge slučajeve itekako šutjelo', smatra Zelić.

HNS uvjerava kako o svojim problemima ne šute.
'Andrea je jedna odlična osoba i ima odličnu karijeru i zbog te visoko podignute ljestvice ona je dala ostavku i otišla', izjavila je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja (HNS).

Očekuju da tu podignutu ljestvicu poštuje i SDP. Iako mnogi traže da se uvedu kazne za ovakve nezakonite postupke, za sada nema takvih najava. Po ministarstvima vrijede interna pravila kojih se neki drže neki ne.

Kazna može doći jedino ako Državno odvjetništvo utvrdi da postoje elementi kaznenog djela. Onda sve može završiti na sudu. No, nema zakonskog roka u kojem se moraju očitovati.
Uglavnom neodgovorno uzimanje novaca po ministarstvima prođe nekažnjeno. Jedinu pravu kaznu koju političke elite mogu doživjeti je ona na izborima. Premijer je i jučer rekao kako je u slučaju Zlatar Violić riječ o greški. DORH provodi izvide, pa ćemo nakon toga vidjeti je li bila greška.

Premijer voli i reći kako je njegova Vlada drugačija od prethodnih, no nakon ovakvih slučajeva javnost se ne može oteti dojmu da bi se i njegovi ljudi trebali odgovornije ponašati prema novcu poreznih obveznika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene