Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a
Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH reagirala je na izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca o uhićenjima za ratne zločine u Ovčari. Pupovac je kazao kako nije rješenje da se "preostali Srbi u Hrvatskoj drže taocima i zečevima za odstrjel", već da se Zagreb i Beograd dogovore i nađu rješenja za problem ratnih zločina.


Iz Udruge specijalne policije kažu kako se ratnim zločinima može baviti samo hrvatsko pravosuđe, a Pupovcu poručuju da svojim izjavama Srbe stavlja u položaj "taoca i zečeva". Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Milorad Pupovac Pupovac o uhićenjima za ratni zločin na Ovčari: "Nije rješenje da se Srbi drže taocima i zečevima za odstrjel" Milorad Pupovac Povjerenstvo pokreće postupak protiv Milorada Pupovca: U imovinskoj kartici utvrdili niz nelogičnosti

"Nemoguće nam je ostati ravnodušnima na današnje izjave saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a gosp. Milorada Pupovca.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH opetovano je upozoravala na ponašanje i izjave gosp. Milorada Pupovca te tražila sazivanje tematske sjednice Hrvatskog sabora. Do danas nije nitko poduzeo korake kako bi se istom stalo na kraj. A on samo nastavlja put po receptu Dobrice Ćosića "Srbima je laž u krvi".

Posljednji njegov istup u Negoslavcima (kako prenosi Nova TV) služi mu kako bi osobe osumnjičene za počinjenje ratnog zločina zaštitio od institucija Republike Hrvatske, izražava sumnju u objektivnost i nepristranost, a nema povjerenja ni u politiku ni u pravosuđe. Nikakvi razgovori Zagreba i Beograda ne mogu niti smiju "rješavati" kaznena djela ratnih zločina, već pravosudne institucije Republike Hrvatske.

Indirektno pokušava izreći da su uhićeni iz Negoslavaca nedužni, stoga im organizira konferenciju za medije, a ujedno buduće osumnjičenike izjednačava s hrvatskim građanima srpske nacionalnosti. Po njemu svi oni strepe od progona, samo pitanje je tko i zašto? Mnogo je njih koji se ne plaše jer nemaju zašto, ostali bi se i trebali bojati ruke pravde.

Ovakve izjave trebaju se onemogućiti jer unose sve veći razdor u život hrvatskog društva. Upravo njegove izjave stavljaju srpsku manjinu u položaj njegovim riječima "taoca i zečeva za odstrjel" te je isti primjer vršenja medijskog pritiska na pravosudne institucije Republike Hrvatske".