Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S ciljem praćenja, proučavanja i ostvarivanja veće razine sigurnosti svih sudionika u prometu, kao i senzibiliziranja javnosti za opseg i posljedice stradavanja, danas je u zagrebačkom hotelu Sheraton osnovana udruga Sigurnost u prometu (SUP).


Hrvatska ne vodi dovoljno brigu o sigurnosti na cestama, istaknuo je predsjednik udruge Boris Šprem dodajući da ako želimo u EU onda se moramo zalagati i za europske prometne standarde u Hrvatskoj. Broj poginulih na sto tisuća stanovnika u Europi iznosi osam, a u Hrvatskoj čak 15 osoba.

Vezani članci Vitomir Lučić, načelnik Postaje prometne policije Osijek Od ponoći traje akcija policije Speed Marathon, načelnik osječke policija otkrio gdje vozači više griješe Josip Mataija - 1 Voditelj Službe za sigurnost prometa otkrio detalje strašne nesreće u kojoj je poginulo dijete te poručio: "Nesreće su se dogodile zbog teških prekršaja"

Lani su u prometu poginule 664 osobe, a godinu prije toga 619 osoba, što pokazuje da je lani broj poginulih povećan za čak 7,1 posto. Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama koji je donešen 2006. godine, predviđa da se do 2010. broj poginulih na sto tisuća stanovnika smanji na deset, no to se dosadašnjim aktivnostima neće dogoditi, ocijenio je Šprem. Po njegovu mišljenju Zakon o sigurnosti prometa na cestama represivne je, a ne edukativne prirode.

Važan segment sigurnosti na cestama, po riječima ravnatelja Traumatološke klinike dr. Ante Muljačića, je i transport ozlijeđenih. U tom bi smislu trebala biti uspostavljena hitna helikopterska pomoć, a trebalo bi se poraditi i na izobrazbi medicinskih kadrova, kako bi razina pružene pomoći nakon nesreće u svim dijelovima Hrvatske bila na istoj razini. Udruga Sigurnost u prometu poradit će, kako je rečeno, na poticanju odgovornih u državnim tijelima, ali i medijima, na akcije kojima bi se takvi 'crni' pokazatelji na hrvatskim cestama promijenili.