Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TUŽNE DJEČJE PRIČE

Sve više mališana u Hrvatskoj čeka novi dom: Ekipa Dnevnika Nove TV istražila je koji su problemi udomiteljstva

Aktualno Galerija Margita Plerše Margita Plerše Foto: DNEVNIK.hr Nikica Sečen Nikica Sečen Foto: DNEVNIK.hr Marija Pletikosa Marija Pletikosa Foto: DNEVNIK.hr Udomljena djeca - 3 Udomljena djeca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Udomljena djeca - 2 Galerija 1/6 >>
Osamdesetak djece u zagrebačkom Dječjem domu u Nazorovoj čeka na udomljavanje ili posvajanje. Prošle godine u cijeloj Hrvatskoj udomljeno ih je petnaestak, a posvojeno trinaest.

Posljednjih godina domovi su pod sve većim pritiskom, stiže im sve više djece, a broj udomitelja i posvojitelja ne prati taj trend.

Malo tko poput Margite iz Bakra može se pohvaliti brojnom obitelji.

Margita Plerše, udomiteljica, kaže da u njezinoj obitelji nema razlike između biološke i udomljene djece.

Broj djece u domovima raste iz godine u godinu. Iako bi dom trebao biti samo usputno mjesto - mnogi u njemu budu godinama...

Suzana Mravinac, ravnateljica Dječjeg doma "I. B. Mažuranić" u Lovranu kaže kako je za većinu domske djece dobro da nađu svoju udomiteljsku obitelj.

"Ta obitelj je nekakav pandan biološkoj obitelji gdje postoje regule, postoji ponašanje", navodi Mravinac.

U Hrvatskoj je ukupno 1320 udomitelja kojima je država nedavno povećala naknade.

Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pojašnjava kako se nitko ne želi baviti udomiteljstvom zbog zarade.

"Zaista treba imati veliko srce da bi se bavilo udomiteljstvom i da bi se djeci koja se prihvaćaju osigurao što boji život, razvoj i da imaju osjećaj da su u obitelji", kazala je Pletikosa.

U prvi plan treba staviti interes djeteta, ističu stručnjaci. Ali i štititi dostojanstvo udomitelja.

Nikica Sečen, ravnatelj Centra Izvor u Selcu naglašava kako postoje problemi zbog kontakata s biološkim obiteljima.

"Oni trebaju puno puno podrške jer znaju tu dosta imati nekakvih poteškoća, naravno i sa djecom je veliki problem kada oni navrše 18 godina - što kasnije", pita se.

Pročitajte i ovo Posvajanje Veće naknade udomiteljima Domovi za djecu prepuni, a posvojitelji čekaju godinama: "Svaki dan previše u domu je jako porazan"

Pročitajte i ovo Josip Aladrović PRAVA DJECE Aladrović najavio povećanje naknada udomiteljima: ''Radimo i na ubrzavanju procesa usvajanja''

I tu su udomljena djeca u prednosti pred domskom. Jer, većina udomitelja zadržava i podržava djecu dok se stanu na svoje noge, što domovi po zakonu ne smiju. Stoga znajte da stotine djece diljem Hrvatske čekaju topli dom i obitelj koja bi ih udomila i pomogla im da se osamostale...

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene