Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRPLJENJE I OPREZ

Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru

HAK javlja o gužvama na cestama prema moru. Na ulazak u Sloveniju čeka se satima.

Gužve su i na cestama u priobalju, te u zrakoplovnim i trajektnim lukama.

Udarni je turistički vikend. HAK javlja o gužvama na cestama prema moru, a kolone se stvaraju i na ulazu prema Sloveniji. 

Zbog povećane gustoće prometa usporeno se vozi u koloni:

– autocesti A1 pred naplatnom Lučko kolona vozila u smjeru Zagreba duga je oko dva kilometra, a pred Demerjem oko jednog kilometra. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kiša i dalje pada Karta padalina u Europi: Pratite kako se kreće ciklona koja je u Europi izazvala kaos

– autocesti A7 na graničnom prijelazu Rupa u smjeru Slovenije kolona vozila u pokretu duga je oko 1+800km;

– na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija kolona vozila u pokretu duga je oko sedam kilometara;

Zbog veće gustoće prometa mogući su povremeni zastoji i vožnja u koloni na:

– autocesti A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo II, i između čvorova Otočac i Gornja Ploča u oba smjera, a čvorova Gornja Ploča i Zadar II u smjeru Dubrovnika;

– autocesti A7 između čvorova Diračje i Orehovica u oba smjera;

– autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Bosiljevo II u smjeru Zagreba;

– duž jadranske obale na prilazima turističkih gradova i mjesta;
u trajektnim lukama i pristaništima;

– na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji;

– na većini graničnih prijelaza zabilježena su višesatna čekanja na ulasku i izlasku iz Republike Hrvatske.

U Splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda rekordnih 78.000 putnika

Ovog se vikenda u splitskoj zračnoj i trajektnoj luci očekuje promet oko 78.000 putnika, što je najveći ovogodišnji promet tijekom vikenda u tim lukama.

"Danas i sutra u splitsku će zračnu luku doletjeti 170 zrakoplova od kojih je 130 komercijalnih a 40 privatnih i oni će ostvariti promet oko 28.000 putnika što je najviše tijekom jednog vikenda u ovoj godini", rekao je voditelj prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan.

Po njegovim riječima, splitska je zračan luka tijekom srpnja uspostavila zrakoplovni promet gotovo sa svim turističkim tržištima s kojim je bila zrakoplovnim prometom povezana prije pojave pandemije koronavirusa. Pojasnio je kako splitska zračna luka ima izravne zrakoplovne linije s 24 zemlje, a preko njih neizravno i s mnogim drugim zemljama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU U Hrvatskoj je zabilježeno 139 novozaraženih, preminule dvije osobe. Tri županije bilježe visok postotak pozitivnih

"Primjetan je povećan broj dolazaka Amerikanca koji u Amsterdam presjedaju u zrakoplov koji tri puta dnevno leti na liniji Amsterdam-Split", rekao je Melvan.
Tijekom lipnja ove godine je u splitskoj zračnoj luci ostvaren promet od 117.000 putnik što je, istaknuo je, najveći promet u lipnju u usporedbi sa svim zračnim lukama u Hrvatskoj. "U prvoj polovici srpnja ostvarili smo promet već od 140.000 putnika, što je više nego tijekom cijelog lipnja", rekao je Melvan.

Gužva i u trajektnoj luci

Koordinatorica Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Jelena Ivulić rekla je kako se kroz splitsku trajektnu luku danas i sutra očekuje promet oko 50.000 putnika i 12.500 vozila, što je rekordan ovogodišnji vikend-promet u toj luci.

Zbog pojačanog prometa danas je uvedena i jedna izvanredna trajektna linija Split - Supetar (Brač), a bude li potrebno, kazala je Ivulić, uvest će se još izvanrednih trajektnih linija koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima.

Taj promet ovog vikenda, objasnila je Ivelić, dostiže 68 posto prometa u splitskoj trajektnoj luci ostvarenog sredinom srpnja 2019. godine prije izbijanja pandemije koronavirusa. "Među turistima najviše je Slovenaca Čeha, Poljak i Nijemaca", izvijestila je Ivulić dodavši kako je primjetan i znatan broj domaćih gostiju, a danas je u Split stiglo i 170 Talijana.

Potvrdila je kako se zbog povećanog promet danas u splitskoj trajektnoj luci stvaraju povremeno i prometne gužve. Koordinatorica Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Jelena Ivulić naglasila je kako se putnike tijekom plovidbe redovito poziva da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Špica je turističkog ljeta pa je i treći srpanjski vikend u znaku pojačanog prometa na cestama Makarskog primorja i u trajektnim pristaništima.

Makarska: Vrhunac ljeta s gužvama u prometu

Na državnoj cesti D8 vozi se u dužim isprekidanim kolonama, bez većih zastoja i ograničenja, a manje gužve stvaraju se na prilazima turističkim mjestima.

Na cesti Makarska-Vrgorac nema značajnijeg povećanja prometa dok je na brzoj cesti od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu te nadalje do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet pojačan i odvija bez zastoja i ograničenja.

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska-Sumartin u dvije dopodnevne i prvoj poslijepodnevnoj plovidbi bio je popunjen, a dio putnika i vozila ostao je čekati za preostale dvije plovidbe, u 18 sati za kada je ostalo tek jedno slobodno mjesto ili 21 sat za koju plovidbu ima samo 15 slobodnih mjesta, doznaje se u poslovnici riječke Jadrolinije.

S Brača prema Makarskoj u dvije dopodnevne i dvije poslijepodnevne plovidbe trajekt je bio popunjen, a 20-ak slobodnih mjesta za vozila ostalo je za plovidbu iz Sumartina u 20 sati.

Na liniji Drvenik – Sučuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko sat i pol vremena, dok za povratak s Hvara čekanja na ukrcaj prema kopnu je do sat vremena.

Inače, u Makarskoj danas boravi više od 10,5 tisuća turista što je znatno više nego lani, odnosno 80 posto u odnosu na isto vrijeme 2019., rekordne turističke godine. Najbrojniji su Poljaci, Česi, gosti iz susjedne BiH i Nijemci.

Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta, kako hotelskih tako kuća za odmor i obiteljskog smještaja bilježi se i u ostalim mjestima na Makarskom primorju.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene