Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametni serveri

Učenike štiti internet-dadilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika policijska akcija lova na pedofile i dalje je u tijeku, a u 9 županija i gradu Zagrebu ukupno je 36 osumnjičenih.

Među rijetkim gradovima koji posljednjih mjeseci ne bilježi ni jedan internetski pokušaj seksualnog iskorištavanja djece je Osijek. Tamo je, naime, na djelu takozvana internet-dadilja, server koji iste sekunde zabranjuje pristup stranicama nepoćudnog sadržaja i o tome obavještava policiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVAK OBRAČUNA VIDEO Akcija Armagedon: Kod susjeda palo još 11 pedofila, policija objavila što su sve pronašli prilikom pretraga njihovih stanova Slika nije dostupna privođenja u Srbiji Akcija Armagedon: Uhićeno 18 osoba zbog pedofilije, maloljetnike mamili na Facebooku, pronađene i snimke beba

>> Lov na pedofile: Kod 36 osoba 311 slika zlostavljanja

Njima je to prozor u svijet. Svaki školarac na internetu ima 'svoje veselje'. No, jedan klik nerijetko ih odvede u opasnu zonu, a internet dadilja, iste sekunde blokira. 'Sam pokušaj odlaska na neke stranice, server odmah blokira i djeca dobiju upozorenje da je ta stranica blokirana i da ne mogu ući na nju', objasnio nam je Srećko Ivković, nastavnik informatike,

Server protiv pedofila u osnovnim školama prvi je u Hrvatskoj uveo Osijek i svaki sumnjivi kontakt dojavljuje policiji. 'Pokušavamo što dublje ući u trag, analiziramo, gledamo odakle je došla, gdje joj je server, gdje je ta stranica smještena, prijavljujemo policiji i naši forenzičari utvrđuju odakle je pristupljeno toj stranici', istaknuo je Tomislav Ramljak, osnivač projekta zaštite.

I roditelji moraju odraditi svoj dio posla

U svijetu svakog dana jedno od petero djece prima neželjeni prijedlog ili zahtjev. Zaštita u školama, stoga, nije dovoljna. 'Roditelji isto tako moraju jedan dio posla odraditi i kontrolirati koje sadržaje njihova djeca upražnjavaju', naglasila je Marija Galić, ravnateljica OŠ Tina Ujevića. Server je patentirala osječka Udruga za nestalu i zlostavljanu djecu. Osijek je pilot projekt, slijedi njegovo instaliranje i u Varaždinu. 'Pozvao bih sve gradove i županije da se uključe i da zaštite svoje osnovne škole takvim serverom', poručio je Ramljak.

Od početka rada 'internet dadilja' blokirala je čak 370 tisuća pokušaja ulaska na nepoćudne stranice. Borba protiv pedofila uskoro će se proširiti ugradnjom servera i na mobilne uređaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene