Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svjetski dan darivatelja krvi

Iz Petrove uputili apel građanima - nedostaje krvi, objavili i kojih krvnih grupa ima najmanje

Aktualno Galerija Iva Crnjak Iva Crnjak Foto: DNEVNIK.hr Lara Švigir Lara Švigir Foto: DNEVNIK.hr Dan darivatelja krvi - 1 Dan darivatelja krvi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dan darivatelja krvi - 2 Dan darivatelja krvi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Dan darivatelja krvi - 3 Galerija 1/6 >>
Obilježava se Nacionalni dan darivatelja krvi. Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu stigla je vijest da su smanjene zalihe krvi.

Stanje u Zavodu prati reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

"Najviše nedostaje krvne grupe 0 i A+", izvijestila je Švigir koja je o stanju u Petrovoj razgovarala s liječnicom iz Zavoda Ivom Crnjak.

Osvrnuvši se na trenutno stanje u Zavodu, Crnjak je kazala kako je stanje sa zalihama loše. "Nedostaje nam svih krvnih grupa, a pogotovo A pozitivne i 0 pozitivne krvne grupe. Osim što bih htjela čestitati svim darivateljima Nacionalni dan darivanja krvi, pozvala bih sve da dođu na akciju darivanja krvi", kazala je Crnjak.

"Hrvatska ima jedan veliki broj dobrovoljnih davatelja krvi. Međutim, trenutno je povećana potražnja za krvnim pripravcima. Naime, oni se najviše koriste prilikom transplantacije organa, prilikom velikih operacija, politrauma, poroda. Zaista su različite namjene. Stoga dolazi do razlike u ponudi i potražnji", pojasnila je Crnjak za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Dan darivatelja krvi - 1 Hvala svima! Bez njihove dobrote stala bi kirurgija, onkologija, ginekologija... "Ako imamo mogućnost pomoći nekome, onda imamo i obvezu"

Pročitajte i ovo Stanje krvnih zaliha APEL IZ ZAVODA Nema dovoljno krvi, poslan je hitni apel hrvatskim građanima: ''Smanjene su zalihe svih grupa, dođite svi!''

Dodala je kako svi građani Grada Zagreba mogu uvijek doći u Petrovu 3, radnim danom od 7:30 do 19 sati te subotom od 7:30 do 15 sati. Informacije, kaže Crnjak, građani mogu potražiti i na internetskoj stranici Zavoda.

"Nema boljeg načina osim činjenice da time zaista možete nekome spasiti život. Mislim da se ljudi dovoljno odazivaju. Svaki put kada smo slali pozive i tražili ljude da dođu, uvijek su se odazvali u velikom broju i na tome im zahvaljujemo", ustvrdila je Iva Crnjak iz Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene