Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PREDSJEDNIŠTVA

Plenković: "Više je nego izvjesno da će Hrvatska 1. siječnja biti u Schengenu." Osvrnuo se i na pad MiG-a, ali i odnose s Milanovićem - "Ne. Zato što ne"

U srijedu u 16 sati održana je sjednica šireg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu, nakon koje je izjavu za medije dao premijer Andrej Plenković.

Izjavu za medije nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a dao je predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. "Sve što se tiče stranke funkcionira uredno, normalno. Mogu reći da smo zadovoljni rejtingom stranke", istaknuo je Plenković.

"Izvijestio sam kolege o nizu međunarodnih aktivnosti. Praktički smo sada 15-16 sati od konačne odluke na Vijeću ministara unutarnjih poslova o članstvu Hrvatske u šengenskom prostoru. Ogromno, veliko političko postignuće, potpuna sloboda kretanja. Sada je više nego izvjesno da će Hrvatska 1. siječnja biti u Schengenu kada je riječ o cestovnim prijelazima, željezničkim prijelazima, morskim lukama. Kada je riječ o zračnom prometu, dakle, zračnim lukama, od 26. ožujka. To je uobičajena dinamika praćenja promjena ljetnog odnosno zimskog reda letenja", rekao je, među ostalim, premijer Plenković.

Na sjednici je bilo riječi i o padu MiG-a kod Voćina. "Vidjet ćemo što će pokazati istraga i koji su razlozi da je došlo do pada tog zrakoplova", istaknuo je Plenković.

"Nemam nikakve dodatne informacije u odnosu na ono što je MORH priopćio", dodao je Plenković.

Osvrnuo se Plenković i na obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, o kojoj je HDZ u srijedu razgovarao s oporbenim zastupnicima.

"Razgovore vodi šef našega Kluba Branko Bačić. Obavijestio nas je o tome kako idu ti razgovori. Pozicija je jasna. Misija se zove Misija Europske unije vojne pomoći Ukrajini. Razgovara se, koliko sam razumio, tu su neke ideje o oblicima angažmana koji bi mogli biti u toj odluci. Podcrtao bih ono što je ključno. Prvo, ustavni temelj, zakonski temelj nesporan, jasan i na tragu praksa višegodišnje prakse različitih vlada i predsjednika. Potreban 101 glas, participacija Hrvatske u misiji u kojoj sudjeluju brojne druge članice Europske unije", istaknuo je Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković IMA LI ODGOVORNOSTI MINISTRA? Plenković: ''Nijedan avion nikada ne polijeće, a da ga netko nije prije toga pregledao''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u razgovoru za Al Jazeeru PORUKA ZA SRBIJU Plenković o ratu u Ukrajini: "Teritorijalni ustupci Rusiji poništili bi međunarodno pravo"

"Politički gledano, da zemlja poput Hrvatske, koja je prije samo 30 godina bila žrtva velikosrpske agresije, da ovdje postoje politički akteri koji za ovakvu misiju, koja nije odlazak u Ukrajinu, nego se odvija u Poljskoj, Njemačkoj ili nešto malo u Hrvatskoj, imaju toliko rezerve? To je pitanje. Otkud rezerva? Kojom logikom? Ne može se jedan dan pljeskati predsjedniku Vrhovne Rade, a sada izmišljati nekakve proceduralne smicalice ili pak vojnu misiju pretvarati u neku civilnu", rekao je. 

"To je stvar krupne političke odgovornosti. Imaju čistu situaciju. Imaju otvorenost naših voditelja pregovora za neke manje modifikacije", dodao je Plenković. 

Odgovorio je Plenković i na pitanje je li razmišljao o tome da o obuci ukrajinskih vojnika razgovara s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

"Ne. Zato što ne. Što da obrazlažem? Vi pratite našu politiku, njegovu politiku. Naša politika je principijalna, jasna, konzistentna, u njoj promjena neće biti. Bitno je da mi radimo ono u što smo uvjereni da je jedina ispravna prava vanjskopolitička pozicija. Ako znamo koliko smo vojne pomoći već do sada dali Ukrajini, onda sada ta odluka ne predstavlja nikakav poseban izazov. Donijeli smo odluke iza kojih stojimo.

Mislite li vi da je Milanović pitao mene kada je Schmidta nazvao svinjarom? Je li me pitao kada je rekao da će progoniti kao vrag grješnu dušu saborske zastupnike koji dignu ruku za članstvo Finske ili Švedske u NATO-u? Dakle, to je okvir i kontekst u kojem mi operiramo posljednjih godinu dana. Tu nemam nikakvih dilema. Idem putem za koji smatram da je dobar. Tko se hoće toj politici priključiti, on je dobrodošao. Tko neće, nek' se nosi sa svojom odgovornošću", rekao je.

"Sukladno proceduri i pravilima poslali smo dokument na prethodnu suglasnost. On se na to očitovao kako se očitovao. Mi ne pitamo nikoga ništa dvaput", zaključio je Plenković. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene