Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Otkriveno koliko ukrajinskih vojnika obučava Europska unija, kao i koliko će sve koštati

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska Foto: Afp
Dosad je 1100 vojnika sudjelovalo u misiji Europske unije (EU) za obuku ukrajinske vojske, kazao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell za vrijeme posjeta kampu za obuku u Brzegu u Poljskoj.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell kazao je da je misija pokazala volju Europe da podrži Ukrajinu dok se brani od Rusije.

Ministri vanjskih poslova EU-a potpisali su dogovor o Misiji EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM) 14. studenog, a službeni početak bio je dan kasnije.

Nekoliko država EU-a već je obučavalo ukrajinske vojnike na temelju nacionalnih sporazuma.

Ukupno će se u 20 zemalja članica obučavati do 15.000 vojnika, piše dpa.

Pročitajte i ovo Što je zapravo predmet ovog političkog spora? - 7 Analiza Hrvoja Krešića Obuka ukrajinskih vojnika: Kako bi Hrvatska trebala pomoći i koja je zemlja podnijela najveći teret

Pročitajte i ovo Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost ZASTRAŠIVANJE I PRIJETNJA? Tajna krvavih paketa sa životinjskim očima: Stručnjak za sigurnost objasnio koje će tragove tražiti policija

U Hrvatskoj su se predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović te oporba usprotivili prijedlogu Vlade da Hrvatska u sklopu misije EU-a obučava ukrajinske vojnike pa će o tome glasati Sabor.

Misiju obuke će platiti EU, a Borrell je procijenio da će se raditi o oko 100 milijuna eura.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene