Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

U Zagrebu će zbog obnove pružne dionice Zapadni kolodvor - Glavni kolodvor, kratke, ali jedne od najprometnijih dionica u Hrvatskoj, od 27. ožujka u 8:30 sati do 2. travnja u 18.20 sati promet teći jednim kolosijekom pa se očekuju kašnjenja, priopćila je u petak HŽ Infrastruktura.


Zbog obnove dionice pruge između Zapadnog i Glavnog kolodvora lijevi će kolosijek pruge državna granica - Savski Marof - Zagreb Glavni kolodvor biti zatvoren za promet između Glavnog i Zapadnog kolodvora.

Popis vlakova koji od 27. ožujka do 2. travnja neće voziti od Glavnog kolodvora prema Zaprešiću, Savskom Marofu i Harmici te obratno, kao i raspored vožnji zamjenskih autobusa dostupan je na internetskoj stranici HŽ Infrastrukture.

Zagrebački kolodvor u zraku - 2 Kolodvor u zraku - i to u Zagrebu: Hoće li iznad ulica glavnoga grada voziti vlakovi?

Ostali vlakovi vozit će jednim kolosijekom na relaciji Zagreb GK - Savski Marof i obratno pa se očekuju kašnjenja pojedinih vlakova. Za ulazak i izlazak putnika koristit će se peron na desnom (sjevernom) kolosijeku.

Između kolodvora tzv. zatvori pruge usklađeni su s dinamikom izvođenja radova i planirani su povremeno, sve do završetka radova, što se očekuje sredinom 2024. godine.

Dionicom dnevno prođe 150 vlakova

Projekt obnove provodi se na jednoj od najprometnijih dionica u Hrvatskoj koja se nalazi na sjecištu koridora RH1 i RH2, kojom na dan prođe oko 150 vlakova. Pružna dionica duga 3,5 kilometara iznimno je važna za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz, ističe HŽ.

Obnova dionice počinje od stajališta Kustošija, koje je obnovljeno prošle godine, pa do ulaza u Zagreb Glavni kolodvor. Radovi obuhvaćaju cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja, što uključuje obnovu kolosijeka i zamjenu skretnica na području Zapadnog kolodvora.

Skoro ga zgnječio vlak VIDEO Za dlaku! Muškarca zamalo zgnječio vlak, spašavali ga službenici

Provjereno: Zapela modernizacija željeznice - 1 Stao projekt vrijedan više od dvije milijarde kuna: "Svi su postulati javne nabave prekršeni. Sva su načela prekršena"

Obuhvaćaju i sanaciju mostova i izgradnju propusta, izgradnju uređenih površina za pristup putnika, radove na signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, modernizaciju željezničko-cestovnih prijelaza "Vodovodna" i "Republike Austrije" te obnovu i zamjenu dijela sustava kontaktne mreže.

Procijenjena vrijednost projekta je 29,2 milijuna eura, a sredstva su u cijelosti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Radove izvodi tvrtka Swietelsky d.o.o.

Po završetku radova vlakovi će tom dionicom moći prometovati brzinom do 120 km/h, podignut će se razina sigurnosti i interoperabilnost, povećat će se propusna moć pruge i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu, poručili su iz HŽ-a.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju