Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod Spomen obilježja žrtvama Vukovara u dvorištu vukovarske Opće bolnice, večeras su zapaljene svijeće za sve žrtve iz Vukovara i vukovarske bolnice, ubijene ili poginule tijekom jugo-srpske agresije u Domovinskom ratu.


Paljenju svijeća uz mnogobrojne građane Vukovara i djelatnike bolnice nazočili su i čelnici grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije predvođeni gradonačelnicom Zdenkom Buljan i županom Božom Galićem.

Vezani članci Ilustracija Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija

Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu, predvodili su su župnik župe sv. Josipa Radnika fra Ivica Jagodić te župnik župe Kraljice Mučenika velečasni Mato Martinković.

Nekoliko stotina svijeća-lampiona zapaljeno je i kod kapelice
sagrađene prošle godine uz vukovarsku obilaznicu, na tzv. kukuruznom putu, kojim se u Vukovar tijekom tromjesečnoga vojnog okruženja u jesen 1991. godine dopremala pomoć.

Tim su putem iz opkoljenog grada izlazili i hrvatski branitelji i
civili a jedan dio njih na "kukuruznom putu" je i poginuo.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i u spomen na poginule hrvatske branitelje koji su poginuli u obrani Vukovara, desetak maratonaca pripadnika povijesne udruge "Hrvatski sokol" iz Osijeka, istrčalo je maraton od Osijeka do Vukovara.

U Vukovaru su ih dočekali dogradonačelnik grada Vukovara Vladimir Emedi i pripadnici počasne Sokolske garde.

Maratonci su potom kod Kamenog križa za slobodnu Hrvatsku, na ušću Vuke u Dunav, položili vijenac i upalili svijeće.

Također u predvečerje 18. studenoga, koji se u spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu obilježava kao "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine", duž vukovarskih gradskih ulica zapaljeni su lampioni.

U spomen na više od 1.600 poginulih hrvatskih branitelja i civila te nekoliko stotina onih koji se još uvijek vode na popisu zatočenih i nestalih a trag im se gubi upravo u ratnom Vukovara, brojni građani Vukovara i susjednih Vinkovaca zapalili su svijeće u prozorima svojih domova.

U sklopu obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara" - koji se ove godine održava pod geslom "U Vukovar za istinu i pravdu" - počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu sutra će dati državna i druga izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.