Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK OPORBE I PARLAMENTARNE VEĆINE

Plenković o hrvatskim dragovoljcima koji idu u Ukrajinu i trebaju li se bojati kaznenog progona: "Idu tamo na osobnu odgovornost"

Premijer Andrej Plenković sazvao je za ponedjeljak sastanak parlamentarne većine u Banskim dvorima, nakon čega je pozvao na sastanak oporbene čelnike u Hrvatskom saboru kako bi ih informirao o mjerama koje vlada planira poduzeti u vezi ukrajinske krize.

Premijer Andrej Plenković sazvao je za ponedjeljak sastanak parlamentarne većine u Banskim dvorima. Sastanak je u 9 sati. 

Čelnike oporbenih stranaka u Hrvatskom saboru pozvao je na sastanak u Banskim dvorima u 10 sati, kako bi ih informirao o daljnjim mjerama Vlade za pomoć Ukrajini, o repatrijaciji hrvatskih državljana, provedbi restriktivnih mjera protiv Rusije, kao i o zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica.

Na konferenciji za novinare u nedjelju, premijer Plenković najavio je za ponedjeljak u podne izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj će donijeti paket mjera vezanih uz situaciju u Ukrajini. Najavio je mogućnost slanja oružja Ukrajini. 

"Moramo se usprotiviti ovakvom ponašanju koje krši sigurnosne poretke u svijetu", rekao je i najavio izvandrednu sjednicu Vlade u ponedjeljak. Pripremljen je paket mjera, kazao je i dodao kako se čuje s veleposlanicom u Ukrajini te će veleposlanstvo biti ljudima na usluzi ako žele napustiti ukrajinski teritorij.

"U Ukrajini je još između 35 i 50 hrvatskih građana", rekao je i dodao kako su u procesu evakuacije.

Hrvatska će prihvatiti dio izbjeglica

U procesu je i donošenje odluke o Međuresornoj radnoj skupini koja će biti zadužena za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Proces će koordinirati MUP i Stožer civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvao na jaču podršku Ukrajinski ministar podiže moral: "72 sata otpora! Svijet nije vjerovao, svijet je sumnjao"

"Ponudit ćemo naša iskustva iz Domovinskog rata, bit će uključeni baš svi resori koji u tom procesu trebaju sudjelovati i pomoći ćemo da se prihvati određeni broj izbjeglica u Hrvatsku", rekao je. "Osniva se i radna skupina u Ministarstvu zdravstva kako bismo i s te strane imali adekvatne pripreme", dodao je Plenković.

Opskrba plinom nije ugrožena

S obzirom na energetsku situaciju, donijet će se odluka o planu intervencija za zaštitu opskrbe plina, dodao je premijer i istaknuo kako u ovom trenutku opskrba plinom nije ugoržena niti za kućanstva niti za gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Banka, ilustracija Uskrata prihoda ruskoj vladi Brutalne sankcije nakon invazije: Zapadne zemlje isključuju Rusiju iz Swifta

"S obzirom na moguće reperkusije rata u Ukrajini na energetsku situaciju, mi ćemo isto tako, sutra ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom kako bismo i na taj način bili spremni za sve eventualne izazove. U ovom trenutku nije ugrožena opskrba plinoma, ali želimo poduzeti sve mjere kako bi jedan krizi tim cijelo vrijeme bdio nad time", rekao je..

Zbranjuju se i letovi ruskih aviokompanija iznad Hrvatske

"Vlada je donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Danas popodne će biti rasprava na tu temu i nakon toga vjerujem da će se donijeti odgovarajuće odluke na razini EU. Mi ćemo sutra na Vladi donijeti zaključak na tu temu kao i odluku oko drugih restriktivnih mjera", rekao je.

Donijet će odluke i o potpori Ukrajini, najviše u opremi.

Što se tiče isključivanja Rusije iz sustava SWIFT-a kaže da se na tu temu vode rasprave i da će se dans postići konsenzus na razini EU. 

Plenković je izrazio solidarnost i žaljenje za žrtvama agresije.

Uoči Vlade u ponedjeljak bit će i pripravni sastanci, najavio je. Premijer kaže kako su sve odluke političkog karaktera, odgovor na sve što se događa. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STOP RUSKIM AVIONIMA Širi se krug zemalja koje zatvaraju zračni prostor za ruske avione: EU razmatra novi paket sankcija

"Naša politika prema Ukrajini uvijek bila politika dobrih odnosa"

Govorio je i o podršci Ukrajini u kandidaturi za EU: "Mi smo potpisali s Ukrajinom bilaterlanu deklaraciju podršci europskoj perspektivi Ukrajini. To je bilo prije svega ovoga. Mi smo tamo bili u prosincu s ogromnom delegacijom. Naša politika prema Ukrajini uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa. Moramo pomagati u tom europskom procesu koji je izuzetno važan. Smatramo da Ukrajina ima europsku perspektivu i na tome radimo i pomažemo i u pogledu pristupnog procesa".

Na pitanje hoće li Hrvatska slati oružje u Ukrajinu, Plenković kaže kako je Ministarstvo obarne donijelo prijedlog o kojem će se raspraviti danas, a obavijestit će i predsjednika Milanovića. Javnost će o tome obavijestiti u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sulude teorije Rusko veleposlanstvo u BiH: ''Amerikanci lažu, nema invazije. SAD priprema BiH scenarij nalik ukrajinskom''

Najavljeno je i kako je nukelarno oružje u stanju pripravnosti, koliko je Putin ozbiljan, pitali su novinari. "Smatramo da je eskalacija agresije pretjerana, nije bilo indicije da bi Ukrajina ugoržavala Rusiju. Vidimo samo vrlo hladnu, sračunatu i veliku agresiju na ukrajinski teritorij, pratimo informacije na razini minuta i konzultirat ćemo se dalje s našim partnerima", kazao je Plenković. 

O hrvatskim dobrovoljcima

Komentirao je hrvatske dobrovoljce koji se idu boriti u Ukrajinu. Kaže da nema detaljnih informacija o tome i da prate to iz medija. Na pitanje o mogućem kaznenom progonu, odgovara: "Svaki odlazak u Ukrajinu je akt pojedinaca i idu na osobnu odgovornost", rekao je.

Što se tiče izbjeglica, ne može se znati koliko će ih biti u Hrvatskoj. Zna se samo da je našu granicu prešlo 65 ljudi. 

Pročitajte i ovo Anastasia Solodkaya tri noći provela je u podrumu u Kijevu - 4 mole za pomoć Kako izgleda život stanovnika Kijeva dok je grad pod napadima? "Teško je. Ne želimo rat. Tu smo već tri noći i nemamo kamo"

Radi se na prihvatnim centrima, kazao je i dodao kako su angažirani svi i da su dobili informacije da su mnogi subjekti u Hrvatskoj iskazali spremnost da prime izbjeglice, mnogi su iz privatnog miljea.

U ponedjeljak predstavljanje paketa mjera

"Sutra ćemo na sjednici Vlade izaći s cjelovitim paketom", kazao je.

Odgovorio je i na pitanje o diplomatskim odnosima Hrvatske i Rusije.

"Situacija je radikalno promijenjena. Sve što bi se moglo okvalificirati kao pokušaj da razgovaramo s Rusijom, kao i veće zemlje, nisu urodili plodom. Prema tome, nisu dobri", rekao je i dodao kako se invazija očito nastavlja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JOŠ SUZDRŽANI Izrael šalje humanitarnu pomoć, ali premijer ne spominje moguću posredničku ulogu

"Hrvatka je tu na pravoj strani povijesti i humanosti", istaknuo je premijer.

"Nisu svi bili baš jasni, a vidimo sad da smo mi stalno bili u pravu, a neki cijelo vrijeme u krivu. Ali to je tako, stvari treba vidjeti malo jasnije i s malo više iskustva, ne vide to baš svi", dodao je.

"Zamislite da nemamo LNG"

Europska unija rani alternativnu mrežu za opskrbu plinom, odgovarao je na pitanje o energetskoj ugroženosti.

Postoji li volja u EU da se jasno kaže da ne žele kupovati ruski plin, pitali su novinari.

Pročitajte i ovo Hrvatski dragovoljac u Ukrajini POGLEDAJTE CIJELU SNIMKU EKSKLUZIVNO Prvi hrvatski dragovoljci stigli do napadnute zemlje: ''Znamo da će ovaj rat teško stati samo na Ukrajini''

"Ja mislim da tu prije svega moramo osvijestiti postignuća naše Vlade. Četrdeset godina je u Hrvatskoj trajala rasprava treba li nam LNG terminal za ukapljeni plin. Zamislimo ovakvu situaciju danas, a da Hrvatska nije napravila te iskorake i da nema LNG terminal. Za javnost je važno da razumijemo glasove onih koji su se snažno protivli investiciji u LNG terminal", kaže.

Dobro je imati predstavnika u Moskvi i vlastite informacije

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini ostat će tamo dok su tamo hrvatski građani, kaže premijer. "Što se tiče diplomatskih predstavništva u Moskvi, dobro je imati tamo predstavnika", kazao je i istaknuo kako diplomati služe za komunikaciju i informacije te je Hrvatskoj važno da ima svoje informacije. U ovom trenutku još nema odluka o povlačenju veleposlanstva iz Moskve.

Pročitajte i ovo Sean Penn - 1 Ruske nuklearne snage u stanju pripravnosti Traju žestoki napadi u cijeloj Ukrajini: Pao važan pomorski grad, pogođeno i skladište streljiva. Objavljeno koliko je Ukrajinaca do sada poginulo

Kad će sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost?

Za kraj je komentirao održavanje Sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost. Čeka se odgovor predsjednika, kaže. "Po zakonu to vijeće moramo sazvati skupa", kazao je i dodao kako su se čuli u četvrtak i petak. "Poslao sam mu pismeni dopis da sazovemo sjednicu Vijeća, za sada još nije odgovorio. Što se mene tiče, sutra ujutro ne možemo zbog sjednice Vlade. Naći ćemo se kada bude pravna pretpostavka za to, dakle kad skupa pošaljemo dopis ostalim članovima", kazao je premijer i kaže kako se to moglo dogoditi danas.

Dodao je kako su i u kontaktu s Fortenovom. "Kad smo već sačuvali radna mjesta, sačuvali dobavljače, OPG, da nas ove okolnosti ne dovedu u situaciju - želimo da kompanija funkcionira", kazao je.

"Hrvatska je uz vas!"

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković održao je u subotu sastanak s članovima Vlade RH, Civilne zaštite i Crvenog križa radi podizanja stupnja pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine zbog ruske agresije.

Sjedište hrvatske Vlade - Banski dvori u subotu su navečer bili osvijetljeni bojama ukrajinske zastave, a u objavi na Twitteru, uz fotografiju osvijetljenih Banskih dvora, premijer je poslao poruku solidarnost i podrške ukrajinskom narodu.

"Ukrajina je neovisna i suverena država. Hrvatska je uz vas!", istaknuo je.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene