Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMOĆ UKRAJINCIMA

Prva obitelj stigla je iz Ukrajine u Osijek: Prihvatni centar za izbjeglice je spreman, na raspolaganju i prijevoznici

U Osijeku je spreman prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine, koji može primiti tristo osoba. Pripremljeni su kreveti za njih sto. Radi se o privremenom smještaju, nakon kojeg će svima koji dođu biti omogućen trajniji boravak.

Prihvatni centar za pet slavonskih županija u Osijeku u Sportskoj dvorani Jug 2 spreman je za dolazak izbjeglica iz Ukrajine, najavili su u nedjelju predstavnici županija, Civilne zaštite i Crvenog križa.

Marko Dikonić, pročelnik Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije kazao je kako je u subotu navečer stigla prva obitelj iz Odese te najavio da će svima koji dođu biti pružena potrebna pomoć i zaštita. Dikonić je kazao kako je održan sastanak župana s predstavnicima Civilne zaštite te je dogovoreno da će smještajni kapaciteti u vlasništvu države, kao što su primjerice studentski i učenički domovi, biti spremni za prihvat određenog broja izbjeglica.

Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije rekao je da su dogovoreni detalji oko prijema obitelji i ostvarivanja njihovih prava te ishođenja izbjegličkog statusa.

Postavljeni su ležajevi, a bit će organizirana i prehrana.

"Korona je tu, pa se od NZJZ-a čeka epidemiološki okvir za postupanje", rekao je Lukić te naglasio da se radi o privremenom smještaju, a dogovara se smještaj u hotelima i motelima na području Osijeka, kako bi  se obiteljima iz Ukrajine mogao pružiti trajniji smještaj.

Došla je prva obitelj iz Ukrajine kako bi ostvarili status izbjeglica, ali imaju organiziran privatni smještaj, rekao je Lukić.

Dragan Vulin, načelnik osječkog Stožera Civilne zaštite, kazao je da je kapacitet prihvatnog centra 300 osoba, a za sada je postavljeno sto kreveta.

"I mi smo nažalost prošli rat, naši ljudi su veika srca i sigurno je da ćemo izaći u susret svima koji budu trebali našu pomoć", poručio je Vulin.

Martina Hećimović iz osječkog Crvenog križa kazala je da su spremni i timovi za psiho-socijalnu podršku. Kako je kazala, dosta građana se javilo i ponudilo svoju pomoć. Njih će evidentirati, a po potrebi i kontaktirati.

"Kad se obitelji pojave, trebaju proći zdravstveni punkt na kojem će biti testirani brzim antigenskim testovima, a nakon toga se evidentiraju kroz službe traženja", pojasnila je predstavnica Crvenoga križa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvao na jaču podršku Ukrajinski ministar podiže moral: "72 sata otpora! Svijet nije vjerovao, svijet je sumnjao"

Pročitajte i ovo Banka, ilustracija Uskrata prihoda ruskoj vladi Brutalne sankcije nakon invazije: Zapadne zemlje isključuju Rusiju iz Swifta

Na raspolaganje se stavio i gradski prijevoz u Osijeku, a najveći domaći prijevoznici - Arriva i Čazmatrans, kao i drugi prijevoznici okupljeni u Udrugu hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP) priopćili su u nedjelju da su spremni dio svojih autobusa staviti na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske, Civilnom stožeru i hrvatskom Civilnom križu.

UHAJLP okuplja velike i male domaće privatne tvrtke koji čine domaći prijevoznički sustav s ogromnim kapacitetima, tisućama autobusa i preko 8000 radnika.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene