Obavijesti Video Pretražite Navigacija
visok UV indeks

Toplinski val stigao u Hrvatsku: Upaljen meteoalarm, važne obavijesti za građane

Sljedećih nekoliko dana očekuje nas prvi ovogodišnji toplinski val. Temperature u cijeloj zemlji bit će visoke, a očekuje se i opasno visoki UV indeks.

U tijeku je prvi ovogodišnji toplinski val. Za četvrtak je u cijeloj Hrvatskoj najavljena temperatura između 32 i 36 stupnjeva, dok bi u dijelovima Dalmacije živa u termometru mogla porasti i do 38 stupnjeva.

Posebno visok bit će i UV indeks u cijeloj zemlji. Prema projekcijama DHMZ-a, cijela je država pod žutim meteoalarmom, dok se za kninsku regiju predviđa i narančasti. 

UV indeks u Hrvatskoj Žuti meteoalarm u cijeloj Hrvatskoj Foto: DHMZ / Screenshot

Neverin.hr predviđa pak da će UV zrake tijekom dana u Hrvatskoj, kao i ostatku južne Europe, biti opasne. Preporučuju nanošenje kreme za sunčanje svakih sat i pol čak i u oblačnim predjelima, nošenje šešira i sunčanih naočala, kao i izbjegavanje nepotrebnog izlaganja suncu.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić - 2 poginulo dijete Policija objavila detalje tragedije kod Obrovca: Poginulo dijete (9), češki turisti u automobilu imali eksplozivno sredstvo?!?

Vjetar će u četvrtak u unutrašnjosti biti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak.

Visoke temperature nastavit će se i krajem tjedna pa će tako u petak temperatura u većini kopnene Hrvatske biti između 36 i 38, a u dijelovima Slavonije i do 39 Celzijevih stupnjeva.

UV indeks u Hrvatskoj DHMZ - upozorenje na toplinske valove Foto: DHMZ / Screenshot

Tada se također ne preporučuje izlazak između 10 i 17 sati. U cijeloj se Hrvatskoj u petak očekuje narančasti meteoalarm, dok će karlovačka, splitska i dubrovačka regija biti u crvenom. 

Nakon najtoplijeg tjedna ove godine ponovno nas očekuje promjena vremena s prodorom vlažnog i osjetno svježijeg zraka pretežito u kopnenim dijelovima zemlje. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Toplinski udar Kako se zaštititi od velikih vrućina: Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo preporuke

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene