Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zatvorite vrata i prozore

FOTO/VIDEO Vatrogasci i dalje neumorno gase požar u Zaprešiću, dio građana bez struje: "Nije ugodno dok gledamo crni oblak i slušamo sirene"

Aktualno Galerija Požar u Zaprešiću - 7 Požar u Zaprešiću - 7 Foto: DNEVNIK.hr Požar u Zaprešiću - 6 Požar u Zaprešiću - 6 Foto: DNEVNIK.hr Požar u Zaprešiću - 5 Požar u Zaprešiću - 5 Foto: DNEVNIK.hr Požar u Zaprešiću - 4 Požar u Zaprešiću - 4 Foto: DNEVNIK.hr +25 Požar u Zaprešiću - 3 Galerija 1/30 >>
Visoki crni dim vidljiv je iz gotovo cijelog Zagreba. Gori plastika u proizvodnom pogonu tvrtke Eko-flor.

Veliki požar izbio je oko 19 sati na području Zaprešića. Zapovjednik JVP Zaprešić Željko Barun potvrdio je da su na intervenciji u trvtki Eko-Flor u Industrijskoj ulici gdje gori skladište. 

"U skladištu tvrtke za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću izbio požar plastike. Na terenu su vatrogasci, policija, djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb", priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

"Gašenje je u tijeku, trajat će još satima", poručio je Tonči Jelavić, tajnik DVD-a Bistra koji je na intervenciji na požaru u tvrtki Eko-Flor.

Za Večernje vijesti Nove TV s terena se javila novinarka Anja Perković koja je rekla da vatrogasci  i dalje neumorno gase požar, nema ozlijeđenih i radnici su se na vrijeme evakuirali.

"Situacija je zadovoljavajuća, oko 200-tinjak vatrogasaca je na terenu s 50 vozila i rade iscrpan posao. Čule su se eksplozije, ali to je većinom bilo pucanje stakala i jedna pretpostavka je da je došlo do eksplozije kanistra s gorivom", rekao je vatrogasni zapovjednik Zaprešića Željko Barun.

Na teren su došli i specijalni roboti, a kako je Barun rekao oni imaju dugačke "ruke"  s mlaznicama koji ispuštaju 2000 litara vode u minuti što je potrebno da se ugasi sva ta plastika. 

Zagrebački vatrogasci objavili su fotografiju koja pokazuje kako je izgledao požar. 

Na terenu je više od 200 vatrogasaca s više od 40 vozila, požar je obišao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a očekuje se dolazak ekipe iz Zavoda za javno zdravstvo zbog mjerenja kvalitete zraka. Dotad se građane moli da se ne izlažu dimu i zatvore prozore na svojim objektima.

"Građanima poručujemo da u pogođenim dijelovima grada zatvore prozore i da ne izlaze van jer još nemamo analizu onoga što se nalazi u dimu, niti koliko je zrak zagađen. A zagađen je sigurno, samo još ne znamo koji su spojevi u tim oblacima dima. Vjerojatno će se angažirati i roboti koji su gasili i požar plastike u Osijeku. Oni su u Jastrebarskom i u Rijeci, a ovaj iz Jastrebarskog je već na putu ovamo", objasnio je ministar Božinović i dodao da se u ovom trenutku ne može reći što je uzrok požara, ali da će njegovo gašenje trajati cijelu noć.

"Obaviješteni su i načelnik Stožera civilne zaštite grada Zaprešića te inspektori zaštite okoliša i zaštite od požara. Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova te da se ne približavaju mjestu događaja", priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite

Brojni građani sa zaprešičkog područja dobili su i SMS upozorenja Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) da ne izlaze bez potrebe te zatvore prozore.

Građani koji se nalaze blizu požarišta ostali bez struje i plina, a HEP je objavio i popis ulica koje su ostale bez struje.

Požar Eko - Flor u Zaprešiću Upozorenje građanima Foto: DNEVNIK.hr

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić - 4 Teška nesreća Detalji užasa kod Obrovca: U eksploziji poginulo dijete, dvije žene u bolnici, riječ je o stranim državljanima

Oglasila se tvrtka

Iz tvrtke Eko-Flor, u čijoj je proizvodnoj hali izbio požar, priopćili su da nema ozlijeđenih te da je požar pod kontrolom vatrogasaca. Iz zagrebačke policije navode kako se u trenutku izbijanja požara u pogonu nalazilo 12 zaposlenika.

Prema prvim informacijama, plamen je uočen u plastičnom otpadu kojega EKO FLOR PLUS odvojeno, kao davatelj javne usluge, prikuplja od građana i komunalnih društava. Sukladno protokolu, djelatnici su o događaju odmah izvijestili nadležne službe, navodi se u priopćenju tvrtke.

Dodaju kako se zbog svojstava zapaljenog ambalažnog otpada vatra brzo proširila na postrojenje i opremu.

U tijeku je gašenje požara, mjesto događaja je osigurano, a promet se na obližnjoj prometnici odvija neometano. Očevid slijedi kada za to budu stvoreni uvjeti, navela je policija.

Zabrinuti građani

Dim se, kažu građani Zaprešića, širi prema kućama.

"Mi ne osjetimo smrad nikakav jer puše vjetar iz drugog smjera, ali smo zatvorili prozore i povukli se u kuće iz predostrožnosti. Nije ugodno vidjeti takav crni oblak i čuti sirene vatrogasaca, pogotovo kad smo čuli da gori plastika. Odmah je u glavi sjećanje na Osijek i požar tamo. Susjedi gunđaju da su ovi iz Zavoda za javno zdravstvo trebali i ranije doći mjeriti kvalitetu zraka", rekla nam je čitateljica koja živi u blizini mjesta na kojem je izbio požar.

"Riječ je o skladištu plastičnog otpada. U ovom trenutku ne znamo uzrok, ali srećom nema ozlijeđenih. Ovdje su sve žurne službe, vatrogasci, gradski, županijski, čak i iz grada Zagreba i vjerujem da ćemo to brzo ugasiti"; rekao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus, koji je građanima savjetovao da prate kretanje vjetra te ukoliko se nalaze na tom potezu, da zatvore prozore.

"Unutra su velike temperature i teško je prići. Vatrogasci s velike daljine špricaju vodu. Pokušali su snimiti situaciju s dronom, ali on je pao jer je bilo prevruće. Civilna zaštita jedina može ući unutra jer ima specijalna vozila za ulazak u požare. Ne znamo kolika je temperatura, ali morala bi biti i veća od 1000 stupnjeva", objasnio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zaprešića Damir Benčević.

Na terenu su vatrogasci, a više detalja bit će poznato nakon očevida. Inače, tvrtka Eko-flor Plus je tvrtka kći CIOS grupe u vlasništvu Petra Pripuza.

Pročitajte i ovo Ilustracija U bolnici Tragedija na Kalniku: Bik pregazio ženu, preminula je

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene