Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A moglo je drugačije

Opustošene staje diljem Hrvatske: "Morao sam ostaviti sve i otići u Irsku. Sad tamo radim i živim u kamp-kućici"

Jože Dimjašević
Jože Dimjašević DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jože Dimjašević Jože Dimjašević Foto: DNEVNIK.hr Mihaela Šogorić Mihaela Šogorić Foto: DNEVNIK.hr Vlado Tuksar Vlado Tuksar Foto: DNEVNIK.hr Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Foto: DNEVNIK.hr +4 Opustošene staje - 1 Galerija 1/9 >>
Šokantni podaci hrvatskog stočnog fonda. U samo godinu dana Hrvatska je ostala bez 23 tisuće krava, 27 tisuća svinja i 580 tisuća kokoši. Poljoprivrednici ističu - kriva je raspodjela zakupa državnog zemljišta, ali i sve skuplja hrana, koja proizvodnju čini neisplativom.

Jožina staja nekada je bila puna janjića. Njegova sretna priča, nažalost, dobila je zaokret. Danas je staja prazna. 

"Da bih prehranio svoje stado s tom svojom zemljom, nije išlo i tražio sam državno zemljište, nisam tražio puno, deset hektara. Međutim, rekli su da stočari imaju prednost. Ja nisam dobio nijedan kvadratni metar", rekao je Jože Dimjašević.

Posao je htio i proširiti, ali ističe - nije bilo sluha, donosi Matea Drmić, reporterka Dnevnika Nove TV.

"Više nije bilo isplativo. Odlučili smo se da to sve, nažalost, riješimo", dodao je Jože.

Pročitajte i ovo Ubrizgavanje injekcije u meso normalan postupak? VIDEO Viralna snimka pumpanja mesa zgrozila potrošače: "Ovo bi trebalo biti ilegalno"

Stado se odselilo u tuđe staje, a Jože za boljim sutra u tuđu zemlju.

"Situacija je takva da sam morao ovdje ostaviti kuću, imanje, ženu i dijete i otići u Irsku i sad tamo radim i živim u kamp-kućici", pojasnio je Jože.

Seljaci su nekada bili bogata gospoda, a Slavonija je hranila cijelu zemlju. Danas je u selima pustoš. Selom su nekada pasle krave i koke, a danas nema niti jednog pijetla.

"Imali smo 20 koka, gice, znači kad smo stavili sve na papir, zaključili smo da je jeftinije kupiti nego hraniti svoje", rekla je Mihaela Šogorić.

Broj peradi pao je za gotovo deset posto, katastrofa je pogodila i mljekarski sektor. Ostali smo bez 22,5 posto muznih krava.

"I zadnji susjedi koji su držali krave, gdje smo mogli otići po mlijeko, nemaju ni oni više. U selu nema više niti jedna kravica", poručila je Mihaela.

Teško je ako nemaš svoju zemlju. To je Vlado Tuksar osjetio na vlastitoj koži, iako je tu zemlju obrađivao 20 godina.

Pročitajte i ovo Katarina - 3 Stižu nova poskupljenja Život je sve skuplji, prate se samo akcije: "Gledam da si za muža kupim svijeću na akciji. Uništili su nas"

"Ta sva zemlja što sam radio, pet hektara, stoji u parlogu treća godina", objasnio je Vlado.

Ministrica poručuje da će biti izmjena po pitanju dodjele zemljišta.

"U zakonu o izmjenama i dopunama prioritizirali smo sektor, pa se ja nadam da će taj niz mjera uz nove koje ćemo morati raditi donijeti i određene rezultate. Svugdje je donio, pa će donijeti i kod nas", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kad vidimo Jožinu sudbinu, možemo zaključiti da smo - zakasnili.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 



 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene