Maratonska rasprava u Saboru (Foto: Dnevnik.hr)
Maratonska rasprava u Saboru (Foto: Dnevnik.hr)

Drugi put u svojoj modernoj povijesti, prvi je put to učinio lani, Hrvatski je sabor zasjedao cijelu noć s četvrtka na petak izjašnjavajući se o više od 900 amandmana na konačan tekst zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, zasjedanje je nastavio i u petak ujutro.


Uz ocjenu da je taj zakon loš i da Vlada zapravo želi onemogućiti referendumske inicijative, cijelu su noć radili samo zastupnici Mosta NL koji su sami na zakon podnijeli 888 amandmana.

Vezani članci Stevo Culej i torba (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Stevo Culej za DNEVNIK.hr: ''Sve su mi raskupusali, još ne znam nedostaje li nešto u torbi'' Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Premijer najavio povećanja plaća državnim i javnim službenicima, minimalne plaće, podizanje neoporezivog dijela plaća...

Radili su punih 15 sati, uz jednosatnu stanku zbog nogometne utakmice Hrvatska:Azerbejdžan koja je zavšila pobjedom Hrvatske.

Upravo po tome noćašnja se sjednica razlikuje od sjednice s početka ožujka prošle godine kada je Sabor, raspravljajući o svom Poslovniku, također zasjedao cijelu noć, ali uz česte stanke, što je zastupnicima omogućavalo da se, koliko-toliko, odmore, što noćas nije bio slučaj.

Ipak, maratonski rad nije otupio oštricu Mostovih zastupnika, ni odlučnost da izdrže, kako su izračunali, do petka u 19, 30 sati.

Most pruža otpor stranačkim vojnicima, vitezu koji izvršava dvorske naredbe, kazao je Nikola Grmoja očito 'ciljajući' na HDZ i predsjedavajućeg akademika Željka Reiner. Predbacio mu je da brani stranačke, a na interese naroda, jer podržava zakon koji će omogućiti da se poveća iznos troškova kampanje za euro izbore, a što, tvrdi, ide na ruku HDZ-u.

No, osim vladajućeg HDZ-a, Grmoja proziva i oporbu.

Nema zastupnika HDZ-a, ali ni SDP-a, pa ni onih koji zagovaraju referendum poput Hrasta i Neovisnih za Hrvatsku, kazao je.

Izjašnjavanje o stotinama Mostovih amandmana na konačan tekst zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma moglo bi potrajati cijelu noć. Mostovci su najavili da će u sabornici, ako treba, ostati do jutra, a neke je sudeći po fotografijama u kasnim noćnim satim pomalo svladao umor. 

Do ponoći se Sabor izjasnio se o samo 200-tinjak, od više od 900 amandmana podnijetih na Konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, zastupnici Mosta, koji jedini sudjeluju u izjašnjavanju, ne pokazuju namjeru uskoro prekinuti s tim.

"Ako nastavimo ovim tempom..."

Ako nastavimo ovim tempom, izjašnjavanje će potrajati u petak do 19. 30 sati, što znači da se sutra neće moći glasovati, izračunao je Nikola Grmoja.

Unatoč poodmaklom vremenu i činjenici da se izjašnjavaju punih devet sati, 'mostovci' žestoko kritiziraju zakon, tvrde da dodatno otežava referendumske inicijative i da se žurno donosi kako bi HDZ povećao iznos za kampanju za EU izbore sa 1, 5 milijuna na četiri milijuna.

Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji od 23 sata vodi sjednicu, prozivaju da je i on došao „braniti stranačku kesu“.

Božo Petrov kaže da se povećanjem iznosa za kampanju strankama daje par milijuna kuna za priču o svijetu u kojem oni žive, o Potemkinovu selu koji nema veze za istinom.

'Mostovci' nepotrebnim drže osnivanje ureda nezavisnih zastupnika i nezavisnih vijećnika. To je nepotrebna novina, tražimo da se briše, kaže Robert Podolnjak, a Marko Sladoljev dodaje kako se time dodatno povećava i buja administracija.

Ugovor za donacije veće od pet tisuća kuna

Most predlaže brisanje obveze o sklapanju ugovora za donacije veće od pet tisuća kuna. I po sadašnjem su zakonu sve donacije javne, imamo transparentnost, zabranjene su anonimne donacije, odgovara Podolnjak državnoj tajnici Josipi Rimac koja tumači da je zaključivanje ugovora potrebno radi transparentnosti. U Sloveniji se objavljuju donacije veće od prosječne bruto plaće i Vijeće Europe savjetuje da se mali iznosi ne moraju objavljivati, argumentira zastupnik. (Hina)