Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mala" noćna rasprava

Drugi puta u modernoj povijesti: Hrvatski sabor zasjedao cijelu noć, rasprava još traje

Maratonska rasprava u Saboru (Foto: Dnevnik.hr)
Maratonska rasprava u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Drugi put u svojoj modernoj povijesti, prvi je put to učinio lani, Hrvatski je sabor zasjedao cijelu noć s četvrtka na petak izjašnjavajući se o više od 900 amandmana na konačan tekst zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, zasjedanje je nastavio i u petak ujutro.

Uz ocjenu da je taj zakon loš i da Vlada zapravo želi onemogućiti referendumske inicijative, cijelu su noć radili samo zastupnici Mosta NL koji su sami na zakon podnijeli 888 amandmana.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Radili su punih 15 sati, uz jednosatnu stanku zbog nogometne utakmice Hrvatska:Azerbejdžan koja je zavšila pobjedom Hrvatske.

Upravo po tome noćašnja se sjednica razlikuje od sjednice s početka ožujka prošle godine kada je Sabor, raspravljajući o svom Poslovniku, također zasjedao cijelu noć, ali uz česte stanke, što je zastupnicima omogućavalo da se, koliko-toliko, odmore, što noćas nije bio slučaj.

Ipak, maratonski rad nije otupio oštricu Mostovih zastupnika, ni odlučnost da izdrže, kako su izračunali, do petka u 19, 30 sati.

Most pruža otpor stranačkim vojnicima, vitezu koji izvršava dvorske naredbe, kazao je Nikola Grmoja očito 'ciljajući' na HDZ i predsjedavajućeg akademika Željka Reiner. Predbacio mu je da brani stranačke, a na interese naroda, jer podržava zakon koji će omogućiti da se poveća iznos troškova kampanje za euro izbore, a što, tvrdi, ide na ruku HDZ-u.

No, osim vladajućeg HDZ-a, Grmoja proziva i oporbu.

Nema zastupnika HDZ-a, ali ni SDP-a, pa ni onih koji zagovaraju referendum poput Hrasta i Neovisnih za Hrvatsku, kazao je.

Izjašnjavanje o stotinama Mostovih amandmana na konačan tekst zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma moglo bi potrajati cijelu noć. Mostovci su najavili da će u sabornici, ako treba, ostati do jutra, a neke je sudeći po fotografijama u kasnim noćnim satim pomalo svladao umor. 

Do ponoći se Sabor izjasnio se o samo 200-tinjak, od više od 900 amandmana podnijetih na Konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, zastupnici Mosta, koji jedini sudjeluju u izjašnjavanju, ne pokazuju namjeru uskoro prekinuti s tim.

"Ako nastavimo ovim tempom..."

Ako nastavimo ovim tempom, izjašnjavanje će potrajati u petak do 19. 30 sati, što znači da se sutra neće moći glasovati, izračunao je Nikola Grmoja.

Unatoč poodmaklom vremenu i činjenici da se izjašnjavaju punih devet sati, 'mostovci' žestoko kritiziraju zakon, tvrde da dodatno otežava referendumske inicijative i da se žurno donosi kako bi HDZ povećao iznos za kampanju za EU izbore sa 1, 5 milijuna na četiri milijuna.

Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji od 23 sata vodi sjednicu, prozivaju da je i on došao „braniti stranačku kesu“.

Božo Petrov kaže da se povećanjem iznosa za kampanju strankama daje par milijuna kuna za priču o svijetu u kojem oni žive, o Potemkinovu selu koji nema veze za istinom.

'Mostovci' nepotrebnim drže osnivanje ureda nezavisnih zastupnika i nezavisnih vijećnika. To je nepotrebna novina, tražimo da se briše, kaže Robert Podolnjak, a Marko Sladoljev dodaje kako se time dodatno povećava i buja administracija.

Ugovor za donacije veće od pet tisuća kuna

Most predlaže brisanje obveze o sklapanju ugovora za donacije veće od pet tisuća kuna. I po sadašnjem su zakonu sve donacije javne, imamo transparentnost, zabranjene su anonimne donacije, odgovara Podolnjak državnoj tajnici Josipi Rimac koja tumači da je zaključivanje ugovora potrebno radi transparentnosti. U Sloveniji se objavljuju donacije veće od prosječne bruto plaće i Vijeće Europe savjetuje da se mali iznosi ne moraju objavljivati, argumentira zastupnik. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene