Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što im je uručeno sudsko rješenje da se moraju maknuti i deblokirati ulaz na odlagalište otpada Marišćinu, prosvjednici su obećali poštovati sudski nalog i povući se.


Predsjedniku Kriznog eko stožera Marišćina Josipu Kataliniću danas u 16 sati i 5 minuta uručeno je rješenje riječkog Općinskog suda kojim se tom stožeru nalaže da u roku od tri sata omogući nesmetan prolaz kamionima komunalnog društva Čistoća i ukloni sve zapreke i osobe s ulaza na odlagalište otpada Marišćinu.

Vezani članci Damir Jembrjh Zagrebačka čistoća predstavila novosti: Kamere, redari i ophodarska služba pokušat će izvući grad iz smeća Prosvjed u Erfurtu protiv pakta s krajnjom desnicom - 2 Tisuće ljudi na ulicama u Njemačkoj: Oko 18.000 prosvjednika suprotstavilo se ''paktu'' s krajnjom desnicom

Rješenje je Kataliniću predao djelatnik policije na ulazu u Marišćinu, a rješenja su trebale dobiti još četiri osobe koje je Čistoća tužila za ometanje posjeda, ali nisu uručena, jer na jednom nije bilo navedeno točno ime, na jednom adresa primatelja, a jedna od osoba nije bila nazočna.

Stoga je rješenje pred oko 50 prosvjednika i novinara uz Katalinića primio jedino još Josip Begonja, donedavna predsjednik Mjesnog odbora Marčelji u općini Viškovo. Katalinić i Begonja kazali su nakon primitka rješenja da će se povući kako bi razmotrili što će dalje činiti. Obojica su iskazali nezadovoljstvo što su im rješenja predana u otvorenim kuvertama.

Prosvjednici su najavili da će sudski nalog poštivati te su najavili povlačenje s prosvjednog punkta kada rok iz naloga istekne.

Komunalno društvo Čistoća podignulo je tužbu zbog smetanja posjeda protiv Kriznog eko stožera Marišćina, koji djeluje pri Ogranku Eko Kvarnera Halubje, i protiv pet članova te udruge, a rasprava je na riječkom Općinskom sudu zakazana za 26. listopada.

>> Mještani Viškovog prosvjedovali pred centrom Marišćina

Iz Čistoće su jučer priopćili da to komunalno društvo ima pravovaljane dozvole svih službi mjerodavnih za zbrinjavanje otpada na županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini te da stoga očekuju reakciju nadležnih institucija, kako bi se zaštitilo zdravlje građana

O blokadi ulaza kamiona na Marišćinu Čistoća je jučer obavijestila policiju, sanitarnu inspekciju i inspekciju zaštite okoliša. Iz eko stožera i danas ističu da oni jesu poduprli prosvjed, ali da je riječ o prosvjedu koji je počeo spontanim okupljanjem građana, a da su mu oni pružili organizacijsku potporu.

Mještani Viškova četvrti dan za redom blokiraju ulaz kamiona s otpadom na odlagalište Marišćina tražeći da se na toj lokaciji prestane odlagati otpad. Dugogodišnje odlagalište komunalnog otpada Viševac popunjeno je, pa se otpad tijekom ljeta, do rujna ove godine, ondje balirao, zatim odvozio i odlagao na Marišćini. Od rujna se otpad, balirani i novi, odlaže u novoizgrađene kazete u tlu na Marišćini, do izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook