Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hotele čeka javni natječaj

Više od 30 hotela dio državne imovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Registru državne imovine među 450 popisanih trgovačkih društava u kojima država ima dionice nalazi se i 30 hotelskih kuća/trgovačkih društava u Hrvatskoj pod slovom 'H - Hoteli' od kojih u njih šest država odnosno RH i ostali državni emitenti imaju većinsko vlasništvo iznad 50 posto dionica, dok u 24 hotela država ima manjinske dioničke udjele do 25 posto dionica.

Registar, kojeg je sredinom ovog tjedna prvi put u Hrvatskoj objavio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), ne donosi mogućnost pretraživanja trgovačkih društava u kojima država ima dionice i poslovne udjele po sektorima, nego samo po abecedi, što kad se uzme u obzir znači i da je u Registru zasigurno i više od 30 hotelskih kuća jer nemaju svi u nazivu 'Hoteli' nego nekima primjerice naziv počinje s HTP (hotelsko-turističko poduzeće) ili se nazivaju drugačije.

Među šest hotelskih trgovačkih društava/hotela u kojima RH i ostali državni emitenti imaju iznad 50 posto dionica, najviše ili 92,49 posto dionica imaju u Hotelima Plat na dubrovačkom području, koji su po zadnjim neslužbenim informacijama najspremniji za privatizaciju odnosno kupoprodaju dionica putem javnog poziva što se očekuje u ovoj godini.

Natječaj se ove godine očekuje i za Hotele Maestral, također iz Dubrovnika, u kojima država ima 77,72 posto dionica, kao i za 71,06 posto 'državnih' dionica u Hotelu Makarska.

Sve te tri hotelske kuće od ostalih se u većinskom državnom vlasništvu razlikuju po relativno solidnim i profitabilnim poslovnim rezultatima.

S takvim se rezultatima unatoč atraktivnim lokacijama ne mogu pohvaliti Hoteli Živogošće i Hoteli Podgora na Makarskoj rivijeri u kojima država ima 76,14 odnosno 60,55 posto dionica.

Te su tvrtke prošle godine bile u postupku predstečajne nagodbe te su prema informacijama iz Ministarstva turizma 'pronašle' strateške partnere, Živogošče grupaciju Karisma Hotels Adriatic (KHA), a Podgora tvrtku Novodom te se očekuje da će se to ove godine dovršiti.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri...

Hrvatska je prošle godine od turizma zaradila više od 20 MILIJARDI kuna!

I tvrtka Hoteli Medena iz Segeta Donjeg kod Trogira u kojoj država, po popisu iz Registra, drži 54,35 posto dionica, u postupku predstečajne nagodbe našla je strateškog partnera, tvrtku Kermas energija.

Još dva hotelsko-turistička poduzeća, koja su u Registru, ove godine očekuju 'razrješenje' svoje dugogodišnje nestabilne i neprofitabilne situacije, HTP Korčula i HTP Orebić.

Po podacima iz Registra u tim tvrtkama država također ima većinsko vlasništvo od ukupno 52,28 odnosno 68,71 posto dionica, a zanimljivo je da se za oba ta HTP-a kao partner kroz postupke predstečajnih nagodbi pojavila tvrtka Dalmacija hoteli.

I u turističkoj tvrtki Vranjica Belvedere država ima većinski udjel od 68,94 posto, a njezin strateški partner mogao bi, po informacijama iz Ministarstva turizma, postati šibenski Solaris.

Od preostala 24 hotelska trgovačka društva, koja su u Registru pod oznakom 'Hoteli', u njih 12 država ima do 5 posto dionica, a među njima su primjerice Hotel Imperial Vodice (0,46 posto dionica), Hotel Split u Splitu (3,53 posto), Hoteli Croatia iz Cavtata (3,62 posto), Hoteli Tučepi u Tučepima (2,82 posto) i drugi.

Od 5 do 25 posto dionica RH ima u 12 hotelskih tvrtki, među kojima najviše ili 20,22 posto u Hotelima Omišalj u stečaju, te 16,76 posto u Hotelima Haludovo u Malinskoj na otoku Krku.

Nešto malo iznad 14 posto dionica RH ima, po podacima u Registru, u zagrebačkom Hotelu Central te u Hotelu Punat iz istoimenog mjesta.

U Registru se nalazi još tvrtki iz turističko-ugostiteljskog sektora među kojima su primjerice HTP Matija Gubec iz Stubičkih Toplica u kojima RH ima 2,22 posto dionica, ali i tvrtka Turizam Petrčane iz Zadra u kojoj RH ima tek 0,07 posto dionica.

Osim dionica, iz Registra se može 'iščitati' i da država, zasebno ili zajedno s ostalim državnim emitentima, ima i poslovne udjele u osam hotelskih trgovačkih društava (Hotela).

Među njima su primjerice Admiral iz Vinkovaca, Central iz Osijeka, Osmine iz Slanog kod Dubrovnika, Daim iz Kutine te drugi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene