Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dionica autoceste Zagreb-Sisak između Velike Gorice i Buševca duga devet km danas je puštena u promet, a otvorio ju je predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je ocijenio da u doba krize ovakvi infrastrukturni projekti otvaraju radna mjesta te su blagotvorni za izvođače radova kojima također osiguravaju posao i plaće za radnike.


Zato ne razumijem, rekao je premijer, one koji kritiziraju infrastrukturne projekte jer oni brzo donose korist. Dionica Velika Gorica-(Jug) Buševec dio je dionice Velika Gorica-Lekenik .Ukupna vrijednost radova iznosi 657 milijuna kuna bez PDV, a obuhvaća izvođenje radova, projektiranje, izvlaštenje zemljišta i druge aktivnosti. Radove je izvela međunarodna poslovna udruga koju čine Swietelsky, Alpine Mayereder i Granit. Na dionici je izgrađeno 14 objekata, od toga 6 mostova, 4 nadvožnjaka, jedan ekodukt, jedan vijaduk, jedan podvožnjak, i jedan prolaz za životinje.

Vezani članci Gužve na cestama, ilustracija Njemački ADAC upozorava na lažnu pomoć na cesti u Hrvatskoj: Opisali kako djeluju manipulatori Slika nije dostupna Šuker: 'Vlast u Velikoj Gorici usporava gradnju autoceste'

Najznačajniji objekti su most preko kanala Sava-Odra, most Buna i most Barbarički Jarak. Izgrađeni su i čvorovi Buševec, te čvor Velika Gorica Jug kao i dva cestarinska prolaza - u Buševcu i Mraclinu. Na dionici se neće naplaćivati cestarina dok se u cijelosti ne izgradi dionica Jakuševec-Velika Gorica Jug kojom se postiže prometna cjelina sa postojećim sustavom javnih cesta. Ministar mora, prometai infrastrukture Božidar Kalmeta najavio je da će kompletna autocesta između Zagreba i Moščenice biti gotova u ljeto 2011. godine.

Ministar financija Ivan Šuker bio je posebno kritičan prema onima koji nisu očekivali da će dionica biti izgrađena. Ocijenio je da autocesta ima veliki značaj za građane Velike Gorice i Turopolja jer će utjecati da to područje postane jednim od najatraktivnijih za investicije u Hrvatskoj.