Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljeni generali Rahim Ademi i Mirko Norac u ponedjeljak će sjesti na optuženičku klupu zagrebačkoga Županijskog suda kako bi ime se sudilo za ratne zločine počinjene uakciji "Medački džep" 1993., nakon što je Haaški sud u rujnu 2005. ustupio taj predmet hrvatskom pravosuđu.


 Ademi će na suđenje doći sa slobode, a Norac iz kaznionice u Lipovici, gdje služi 12-godišnju kaznu na koju je u ožujku 2003. osuđen na Županijskom sudu u Rijeci zbog ratnog zločina počinjena nad civilima 1991. na gospićkom području.

Vezani članci Slika nije dostupna Žalba na presude Norcu i Ademiju Slika nije dostupna DORH ide u Haag po dokaze protiv Domazeta i Sačića?

Za idući tjedan zakazana su tri ročišta, od ponedjeljka do srijede, a onda se suđenje nastavlja u srpnju - od 10. do 12. i od 16. do 18., nakon čega bi uslijedila ljetna stanka.

Postupak će se voditi pod strožim mjerama pa se osobe koje ga žele pratiti moraju najaviti sudu, na koji će dolaziti posebnim ulazom, a uza se u sudnici ne će smjeti imati mobitel.

Sudskim vijećem predsjedat će sudac Marin Mrčela, a članovi su suci Jasna Pavičić i Siniša Pleše.

Suđenje će pratiti predstavnici OESS-a, dvije podružnice HVIDR-e i rodbina optuženika.

Novinari će pratiti suđenje iz novinarske sobe, koja je opremljena videopriključcima i audiopriključcima. Radi tog suđenja lani su obnovljene dvije najveće sudske dvorane.

Suđenje počinje čitanjem optužnice u kojoj se dvojica generala terete po zapovjednoj odgovornosti, nakon čega će se oni očitovati o krivnji.

Za prvih devet zakazanih ročišta sudske pozive su dobile samo stranke u postupku, odnosno obrane dvojice generala i odvjetništvo, a saslušanje svjedoka počinje nakon ljetne stanke.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u optužnici je predložilo saslušanje 137 svjedoka, od kojih su 34 zaštićena. Među svjedocima bi se trebali naći i pripadnici UN-a, koji su nakon akcije HV-a došli na područje Medačkog džepa, te neki svjedoci iz Srbije.

Branitelji optuženih najavili su da će predložiti stotinjak
svjedoka.

Jedan od Ademijevih branitelja, Čedo Prodanović, smatra mogućim da odvjetištvo smanji broj predloženih svjedoka. Za odnos s odvjetničkim timom Mirka Norca Prodanović je rekao da će biti profesionalan i korektan.

Vlatko Nujić, jedan od odvjetnika generala Norca, očekuje da će suđenje biti pošteno i korektno. S obzirom na broj predloženih anonimnih svjedoka odvjetništva Nujić očekuje da će im se omogućiti ravnopravno predlaganje dokaza i svjedoka koji će razjasniti što se uistinu događalo u operaciji "Medački džep". Uvjeren je da će dokazati nevinost generala Norca.

Sud je odbio zahtjev odvjetništva za pritvaranjem optuženih, s
obrazloženjem da to nije prijeko potrebno, no odredio je mjere opreza, pa se tako Ademi jednom na mjesec mora javljati na policiju, ne smije napuštati mjesto boravišta i utjecati na svjedoke, a Norcu je zabranjen kontakt sa svjedocima.

Optužnica generale tereti za ratne zločine protiv civilnog
stanovništva i ratnih zarobljenika u akciji "Medački džep", pa do povlačenja HV-a s tog područja od 9. do 17. rujna 1993.

Ademi je tada bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja u Gospiću, a Norac zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe ustrojene specijalno za akciju "Džep '93".

Odvjetništvo, koje tu akciju HV-a i specijalne policije MUP-a tretira kao legitimnu, s ciljem oslobađanja okupiranog teritorija, dvojicu
generala optužuje za pretjerano i neselektivno granatiranje civilnih ciljeva na području Čitluka i Divosela, pri čemu je poginulo petero civila srpske nacionalnosti i srušeno osam kuća.

U optužnici je poimenice navedeno 28 civilnih žrtava i pet
zarobljenih vojnika, od kojih su neki okrutno zlostavljani i
masakrirani. Jedan od preživjelih zarobljenika dobio je status
zaštićenog svjedoka.

Po optužnici u Medačkom džepu je u podmetnutim eksplozijama uništeno najmanje stotinu kuća i isto toliko gospodarskih objekata, a tvrdi se i da su hrvatske snage, uz pomoć civila kojima je bio dopušten ulazak na bojište, opljačkale pokretnu imovinu civila koji su pobjegli te pobile dio stoke.