Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće EU-a ponovno će u ponedjeljak na svom sastanku u Bruxellesu pozvati Hrvatsku da ne primjenjuje nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice dok se o tom pitanju ne postigne zajedničko rješenje, doznaje se iz izvora slovenskog predsjedništva.


"Vijeće će ponoviti svoje zaključke od 10. prosinca 2007. godine, a o tom pitanju će raspravljati na jednom od svojih sljedećih sastanaka", rekao je izvor.

Vezani članci Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Jandroković o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa: "Neće donijeti bitne promjene u odnosu na ZERP" Andrej Plenković Plenković najavio: Hrvatska će u ponedjeljak proglasiti isključivi gospodarski pojas

Zaključci o ZERP-u bit će usvojeni bez rasprave na sastanku ministara vanjskih poslova, budući da je o tome već postignuta suglasnost na nižoj razini, na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU-a (COREPER).

Vijeće će također pozvati Europsku komisiju da "nastavi dijalog s Hrvatskom" o tome pitanju i da o tome podnese izviješće, rekao je izvor. Upitan da li Komisija razgovora i sa Slovenijom i Italijom o pitanju ZERP-a, izvor je odgovorio da to "nije bilateralno ili trilateralno pitanje", nego stvar odnosa između EU-a i Hrvatske te da je uloga Komisije da pomogne u pripremi ispunjavanja obveza koje proizlaze iz odluka Vijeća.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn nedavno je izjavio da "Komisija radi sa svim zainteresiranim stranama i da istražuje mogućnosti" rješenja toga pitanja, dodavši da je o tome još prerano govoriti u javnosti.

Ministri vanjskih poslova EU-a usvojili su 10. prosinca 2007. godine zaključak u kojem pozivaju Hrvatsku da u potpunosti poštuje dogovor od 4. lipnja 2004. koji se odnosi na ZERP, a na koji se referiralo Europsko vijeće u svojim zaključcima od 4. lipnja 2004. godine, i Pregovarački okvir te da ne primenjuje nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice dok se ne pronađe zajedničko rješenje u duhu EU-a".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju