Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U ponedjeljak novi pritisak na Hrvatsku zbog ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće EU-a ponovno će u ponedjeljak na svom sastanku u Bruxellesu pozvati Hrvatsku da ne primjenjuje nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice dok se o tom pitanju ne postigne zajedničko rješenje, doznaje se iz izvora slovenskog predsjedništva.

"Vijeće će ponoviti svoje zaključke od 10. prosinca 2007. godine, a o tom pitanju će raspravljati na jednom od svojih sljedećih sastanaka", rekao je izvor.

Pročitajte i ovo Pritisak na djecu u školama, ilustracija - 5 Pune ordinacije Djeca pod sve većim pritiskom: "Dvije četvorke u sedmom, dvije u osmom, i s tim bodovima morala je prekrižiti više od deset gimnazija" Slika nije dostupna BOLNICE POD PRITISKOM Ma kakvo ublažavanje mjera!? Susjedi uveli PCR testiranje za strance, domaći bez testa direktno u karantenu

Zaključci o ZERP-u bit će usvojeni bez rasprave na sastanku ministara vanjskih poslova, budući da je o tome već postignuta suglasnost na nižoj razini, na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU-a (COREPER).

Vijeće će također pozvati Europsku komisiju da "nastavi dijalog s Hrvatskom" o tome pitanju i da o tome podnese izviješće, rekao je izvor. Upitan da li Komisija razgovora i sa Slovenijom i Italijom o pitanju ZERP-a, izvor je odgovorio da to "nije bilateralno ili trilateralno pitanje", nego stvar odnosa između EU-a i Hrvatske te da je uloga Komisije da pomogne u pripremi ispunjavanja obveza koje proizlaze iz odluka Vijeća.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn nedavno je izjavio da "Komisija radi sa svim zainteresiranim stranama i da istražuje mogućnosti" rješenja toga pitanja, dodavši da je o tome još prerano govoriti u javnosti.

Ministri vanjskih poslova EU-a usvojili su 10. prosinca 2007. godine zaključak u kojem pozivaju Hrvatsku da u potpunosti poštuje dogovor od 4. lipnja 2004. koji se odnosi na ZERP, a na koji se referiralo Europsko vijeće u svojim zaključcima od 4. lipnja 2004. godine, i Pregovarački okvir te da ne primenjuje nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice dok se ne pronađe zajedničko rješenje u duhu EU-a".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene