Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Salmonela je otkrivena u piletini u jednom trgovačkom lancu.


Ministarstvo poljoprivrede danas je otkrilo detalje oko otkrivanja salmonele u piletini uvezenoj iz Poljske.

Vezani članci Ilustracija Nakon silnih povlačenja proizvoda s polica pitali smo stručnjake na što paziti: "O jednoj stvari se ne govori, a jako je važna" Slika nije dostupna Piletina, škampi, keksi... S tržišta ove godine povučeno 50-ak prehrambenih proizvoda

Podsjetimo, piletina je uzorkovana 21. listopada te je otkriveno da je zaražena salmonelom, no informacija o tome objavljena je na stranicama Europskog sustava uzbunjivanja (RASFF) i to 11. studenoga.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

"Nakon provedenog postupka samokontrole i analize Lidl Hrvatska d.o.o. je 2.11.2016. prijavilo Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela u uzorcima proizvoda:

Svježa pileća prsa, cca. 1kg, podrijetlo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25.10.2016.

Pačja prsa s kožom, 420g, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28.10.2016.

Lidl je dao analizirati proizvode iz svog distribucijskog centra u Jastrebarskom (19.10. – nalaz negativan) te u Perušiću (21.10. – nalaz pozitivan). Laboratorijski nalaz Lidlu je dostavljen 2.11.2016.. Lidl je od dobavljača mesa - Mesna industrija Braća Pivac - zatražio njihove nalaze za iste proizvode. Iz Pivca su Lidlu potvrdili da su 3 nalaza analiza koje su oni napravili - negativna na salmonelu.

Prema vlastitoj proceduri, 1 dan prije isteka roka trajanja, Lidl Hrvatska d.o.o. proizvode povlači iz prodaje: 24.10.2016. (svježa pileća prsa) i 27.10.2016. (pačja prsa). Svi proizvodi koji su vraćeni iz trgovina su neškodljivo uklonjeni. Lidl Hrvatska d.o.o. je odradio sve potrebne aktivnosti te redovno kontrolira proizvode koje stavlja na tržište i o tome pravodobno izvještava Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je 4.11.2016. po dobivanju obavijesti od Lidla, zatražilo dodatne informacije od veterinarske inspekcije s terena te prikupljanje svih potrebnih dokumenata kako bi se situacija prijavila u EU RASFF (sustav brzog uzbunjivanja za hranu).

Veterinarska inspekcija je nakon prikupljanja dokumentacije i svih potrebnih podataka 10.11.2016. obavila još jedan nadzor u Mesnoj industriji Braća Pivac i utvrdila da se u objektu ne nalaze proizvodi svježih pilećih prsa uvezenih iz Poljske. Sutradan, 11.11.2016. nacionalna kontakt točka (više djelatnika Ministarstva poljoprivrede) prosljeđuje informaciju u EU RASFF.

Obzirom da je tom mesu istekao rok trajanja te se ono više nije nalazilo na tržištu EU RASFF je informaciju zaprimljenu od RH klasificirao kao „information for attention“ (obavijest za informaciju), a ne kao „alert“ (uzbuna). Sustav brzog uzbunjivanja na razini EU je tako postavljen i samo u slučajevima kada se neki prehrambeni proizvod mora povući s tržišta – tada Ministarstvo šalje upozorenje javnosti.

Ministarstvo je kontaktiralo Lidl Hrvatska d.o.o. gdje su nam potvrdili da svi građani koji su kupili meso za koje se sumnja da je zaraženo salmonelom, isto mogu vratiti u najbližu trgovinu Lidla i tamo će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun.

Važno je napomenuti da dobra termička obrada hrane (kuhanje/pečenje) uništava salmonelu te uklanja opasnost od obolijevanja ovom zaraznom bolešću.

„Kao ministar poljoprivrede osobno smatram da javnost mora odmah biti obaviještena o svakoj potencijalnoj opasnosti za zdravlje, bez obzira što procedure to ne nalažu. Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede.“ - izjavio je ministar Tolušić.

Lidl: "Meso smo poslali na kontrolu"

O cijelom se slučaju očitovao i Lidl te dodatno potvrdio kako je sporno meso poslao na kontrolu ispravnosti te o svemu obavijestio Ministarstvo.

"Nastavno na priopćenje Ministarstva poljoprivrede koje je objavljeno u medijima, Lidl Hrvatska želi dodatno potvrditi da je predmetnu piletinu i pačetinu poslao na redovitu kontrolu ispravnosti u akreditirani laboratorij te je u konkretnom slučaju, po zaprimanju pozitivnog nalaza, odmah obavijestio Ministarstvo poljoprivrede te u suradnji s Ministarstvom poduzeo propisane mjere. Lidl u svojoj ponudi svježeg mesa ima isključivo originalno zapakirane proizvode te Lidl ni na koji način ne može utjecati na eventualnu kontaminaciju proizvoda. Kako bi se održala zdravstvena ispravnost proizvoda, neophodno je održavanje hladnog lanca od trenutka proizvodnje pa do trenutka prodaje u našem trgovačkom lancu. Taj hladni lanac se višekratno provjerava neposrednom kontrolom temperature, o čemu se obavezno vode zapisi. Svi zapisi su predmet verifikacije i kontrole.

Željeli bismo ovom prilikom još jednom skrenuti pažnju na to da je za visokorizične namirnice kao svježe meso, vrlo važno da se i nakon kupnje transportiraju i čuvaju na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obrade kako je i navedeno na deklaraciji proizvoda.

Obzirom na visoke standarde kontrole kvalitete, meso u našoj ponudi je zdravstveno ispravno te ga naši kupci mogu i dalje slobodno konzumirati.

Ukoliko naši kupci još uvijek imaju kupljeni proizvod, mogu ga vratiti u obližnju Lidlovu trgovinu uz povrat novca, neovisno o tome imaju li račun", poručuju iz Lidla.

Oglasila se i tvrtka Pivac:

Navode kako proizvođač pilećeg i pačjeg mesa zaraženog salmonelom - poljski Indykpol posjeduje sve potrebne standarde i visoke norme u poslovanju hranom te kako je proizvod nabavljen u skladu sa svim hrvatskim propisima i propisuima EU o zdravstvenoj ispravnosti.

"Prilikom nabavke i otpreme pošiljki proizvođača Indykpol ispoštovali smo sve nužne procedure i provjere koje su propisane, a isto tako smo poduzeli sve dodatne radnje vezane na vlastite sustave samokontrole proizvoda", navode iz MI Braća Pivac.

"Proizvođač nam je dostavio laboratorijske analize koje su pokazale zdravstvenu ispravnost proizvoda. Proizvod smo i mi uzorkovali u ovlaštenom laboratoriju te su nalazi bili uredni. Isporukom prema kupcu ispoštovane su sve mjere, a daljnjim analiziranjem od strane kupca te dobivenom analizom zdravstvene ispravnosti, proizvod se više nije nalazio na tržištu Hrvatske jer mu je u međuvremenu istekao rok", navodi se u odgovoru MI Braća Pivac.

Dakle, ističu iz te mesne industrije, "proizvod je nabavljen u skladu sa svim hrvatskim i EU propisima o zdravstvenoj ispravnosti, uključujući da je proizveden i potječe iz odobrenog objekta od strane EU".

Iz Mesne industrije Braća Pivac također ističu da termička obrada hrane kao i pravilno postupanje s hranom eliminira opasnost od oboljevanja salmonelom.

U odgovoru navode i kako spomenuta poljska tvrtka "nije ni na kakav način u korelaciji s tvrtkom proizvođačem jaja već se radi o drugom pravnom subjektu". Naime, Mesna industrija Braća Pivac bila je dobavljač i jaja iz Poljske, koja su zbog sumnje da su izvor salmonele s hrvatskog tržišta povučena u drugoj polovini listopada.

"Mesna industrija Braća Pivac je na raspolaganju svim službama i tijelima oko utvrđivanja relevantnih činjenica", poručili su u današnjem odgovoru iz te tvrtke.

S tržišta povučena i jaja iz Poljske

Zbog sumnji na trovanje hranom uzrokovano salmonelom, Ministarstvo poljoprivrede s tržišta nedavno je povuklo konzumna jaja podrijetlom iz Poljske.

"Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom Salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja Salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske", objavilo je Ministarstvo poljoprivrede krajem listopada.

Podsjetimo, petogodišnji dječak iz Bregane preminuo je nakon što se cijela obitelj otrovala salmonelom. Obdukcijski nalaz koji bi trebao otkriti od čega je točno preminuo dječak još se čeka. (D.I./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju