454304
454304
454304
454304
454304

Opasna jaja na hrvatskom tržištu - nemojte ih jesti!

  • , 20.10.2016., 22:20
  • Autor:
  • komentara

Zbog sumnje u sigurnost proizvoda s tržišta se povlače jaja podrijetlom iz Poljske.

 
 
 
 
Trovanje salmonelom (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Trovanje salmonelom (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Zbog sumnji na trovanje hranom uzrokovano salmonelom, Ministarstvo poljoprivrede s tržišta povlači konzumna jaja podrijetlom iz Poljske.

U nastavku prenosimo priopćenje Ministarstva poljoprivrede:

"Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom Salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja Salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske.

Zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda sa tržišta se opozivaju sva jaja podrijetlom iz pakirnog centra: PL 30225901 WE, subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ŻYLICE 35a, 63-900 Rawicz. Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije poljoprivredne proizvode".

Podsjetimo, petogodišnji dječak iz Bregane preminuo je početkom tjedna nakon što se cijela obitelj otrovala salmonelom.

Braća Pivac: Svi proizvodi iz navedene obavijesti povučeni s tržišta

O povlačenju jaja oglasila se i Mesna industrija Braća Pivac. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Poštovani,

Nakon dogovora ministra poljoprivrede g. Tolušića s Ministarstvom zdravstva i obavijesti Ministarstva poljoprivrede o opozivu i povlačenju s tržišta proizvoda:
Svježa jaja iz Poljske; Oznaka na jajima: 3PL30221321; Oznaka pakirnog centra za jaja: PL 30225901 WE, obavještavamo vas da su tijekom današnjeg dana svi proizvodi iz navedene obavijesti povučeni s tržišta i da se više ne nalaze u prodaji u Republici Hrvatskoj zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost proizvoda na drugim tržištima Europske unije.

Upravo radi sumnje koja postoji na drugim tržištima, a sukladno uputi Ministarstva, proizvod je povučen u Hrvatskoj radi izbjegavanje bilo kakve sumnje u zdravstvenu ispravnost, zaštite zdravlja i umirivanja javnosti.

Do sada su u Hrvatskoj obavljene višestruke i ponovljene analize na velikom broju uzoraka konzumnih jaja proizvođača čiji proizvod je povučen i sve do sada obavljene četiri analize (analiza uzoraka jaja koje su izuzeli državni inspektori na policama trgovačkog lanca, analize trgovačkog lanca, te naše analize u ovlaštenom laboratoriju i analize proizvođača) pokazuju da niti u jednom od brojnih uzoraka nije izolirana salmonela.

No, bez obzira na negativne rezultate analiza u Hrvatskoj, a radi sumnji nastalih na drugim tržištima EU, proizvod je povučen iz prodaje.

Kako se u svim našim postupanjima vodimo isključivo uputama nadležnih institucijama i sva naša postupanja do sada su apsolutno u dogovoru s nadležnim institucijama Republike Hrvatske i poduzeli smo sve što je naloženo i dostupno kako bi se zaštitili zdravlje i sigurnost potrošača. Stoga su, a uzevši u obzir objavu Ministarstva poljoprivrede, momentalno povučena jaja iz prodaje i ista će se vratiti proizvođaču ili poslati na uništavanje.

Pozivamo sve kupce koji su kupili ovaj proizvod i moguće ga još uvijek imaju, da isti vrate na prodajno mjesto na kojem su ih kupili i bit će im vraćen novac bez predočenja računa'', navodi se u priopćenju.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se