Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorila trudnica

U Petrovoj bolnici otvoren obnovljeni Odjel za patologiju trudnoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Klinici za ženske bolesti i porode danas je svečano otvoren obnovljeni Odjel za patologiju trudnoće, koji je po prvi puta novouređen nakon osnutka bolnice daleke 1918. godine i to zahvaljujući sredstvima od 3,5 milijuna kuna prikupljenima 2008. u humanitarnoj akciji ‘Petrova trudionica’.

Zastarjela oprema i prostor u koji nije ulagano šest desetljeća nisu više omogućavali kvalitetno liječenje za 1.000 žena s komplikacijama trudnoće koje godišnje prođu kroz odjel gdje, održavajući i čuvajući trudnoću, provedu i do sedam mjeseci na stalnoj skrbi liječnika. Odjel za patologiju trudnoće referalni je centar za rizične trudnoće za cijelu Hrvatsku, a njegovom obnovom dobili smo visoko opremljeni odjel koji može pružiti svu potrebnu skrbi budućim majkama, rekao je predstojnik Klinike prof. Slavko Orešković na konferenciji za novinare uoči svečanog otvaranja.

Pročitajte i ovo Ilustracija koje veselje U školi u Pitomači vlada prava euforija: "Baby boom kakav se ne pamti" Slika nije dostupna Iznenađenje! Rodila sat vremena nakon što je doznala da je trudna

Podsjetio je da je Petrova bolnica najveća klinika za ginekologiju i porodništvo u ovom dijelu Europe gdje se godišnje porodi oko 4.500 djece, obavi više od 4.000 operativnih zahvata te dnevno pregleda 300-350 žena. Petrova bolnica spada i u sam svjetski vrh po perinatalnom mortalitetu koji u Hrvatskoj iznosi 4,6 promila te našu zemlju svrstava u vrh razvijenih zemalja, rekao je Orešković. Ravnatelj KBC Zagreb akademik Željko Reiner istaknuo je kako je obnovljeni odjel najbolji blagdanski dar ženama i djeci koja će biti rođena u toj bolnici.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem istaknuo je pak da je KBC Zagreb primjer bolnice koja danas ima supermoderne odjele ali i one koji su među najlošijima u hrvatskom zdravstvu te najavio daljnje Vladine potpore da se ti odjeli obnove. Obnovljeni Odjel za patologiju trudnoće otvorila je trudnica u 39. tjednu trudnoće Romana Kranjčić. Predstojnik Klinike najavio je kako bi u idućoj godini trebala početi gradnja novog odjela za babinjače, za što će biti početkom 2010. godine raspisan natječaj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene