Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otočac i Doljani

U Otočcu i Doljanima odana počast hrvatskim i srpskim žrtvama: "To nije dovoljno, ali je važna poruka"

Aktualno Galerija Komemoracija SNV-a, ilustracija Komemoracija SNV-a, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Komemoracija za hrvatske branitelje i srpske civile - 4 Komemoracija za hrvatske branitelje i srpske civile - 4 Foto: Damir Krajac/Cropix Komemoracija za hrvatske branitelje i srpske civile - 3 Komemoracija za hrvatske branitelje i srpske civile - 3 Foto: Damir Krajac/Cropix Komemoracija za hrvatske branitelje i srpske civile - 2 Komemoracija za hrvatske branitelje i srpske civile - 2 Foto: Damir Krajac/Cropix +0 Komemoracija za hrvatske branitelje i srpske civile - 1 Galerija 1/5 >>
Gradske vlasti Otočca i Srpsko narodno vijeće zajedno su komemorilali stradanje hrvatskih branitelja i srpskih civila za vrijeme i nakon VRO Oluje te poslali poruku o važnosti međusobnog poštivanja stradanja i žrtava.

U središtu Otočca i ličkom selu Doljanima u četvrtak su gradske vlasti Otočca i Srpsko narodno vijeće (SNV) zajedno komemorilali stradanje hrvatskih branitelja i srpskih civila za vrijeme i nakon VRO Oluje te poslali poruku o važnosti međusobnog poštivanja stradanja i žrtava.

Pročitajte i ovo Ilustracija 28. godišnjica Kako je provedena akcija Oluja, najveća vojna akcija u Domovinskom ratu

U Otočcu su predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac polaganjem cvijeća na spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata odali počast hrvatskim žrtvama u Domovinskom ratu.

Bukovac je rekao da je zajedničko odavanje pijeteta hrvatskim žrtvama u Otočcu i srpskim žrtvama u Doljanima "važan iskorak u Ličko-senjskoj županiji, u odnosima hrvatskog i srpskog stanovništva te važan zalog za budućnost".

Komemoracija SNV-a, ilustracija Komemoracija za hrvatske branitelje i srpske civile - 1 (Foto: Damir Krajac/Cropix)

Pupovac je istaknuo da u SNV-u prakticiraju politiku sjećanja tako da "izmirimo žive, a da se sjećamo i poštujemo stradale mrtve" i založio se za politike sjećanja kroz koje se ne bi događala daljnja sukobljavanja.

Za zajedničko komemoriranje žrtava rekao je kako se rijetko kada događaju, zato imaju posebnu snagu i važnost. To nije dovoljno, ali je u sadašnjim okolnostima važna poruka.

Pročitajte i ovo Bruno Milin 28. obljetnica Potresna svjedočanstva branitelja: "Rat je najgore što se može dogoditi čovjeku. To su užasne scene, emocije"

Na pitanja o različitim gledanjima na Oluju u Hrvatskoj i Srbiji Pupovac je odgovorio kako se "rasprave o političkim pitanjima o ratnim događanjima trebaju voditi u mirnijim i razumnijim okolnostima".

U Doljanima i središnja komemoracija SNV-a

Nakon toga je u Doljanima zajednički odana počast i srpskim žrtvama, a SNV je održao središnju komemoraciju za stradanje srpskih civila za vrijeme i nakon VRO Oluje.

Kod nedovršene crkve Rođenja Presvete Bogorodice saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević istaknuo je važnost održavanja sjećanja na stradale sunarodnjake, ali i na sve pripadnike srpskog, hrvatskog i drugih naroda koji su privremeno ili trajno ostali bez svojih zavičaja, svojih bližnjih i svoje imovine u ratnim godinama.

Pročitajte i ovo Mural u Kninu - 1 U središtu grada Uoči obljetnice Oluje u Kninu nastaje poseban mural: Pogledajte o čemu se radi

Tijekom Oluje u selima nekadašnje općine Otočac dio mještana, većinom starijih, nemoćnih i bolesnih, nije napuštao svoja sela, pa je dio njih usmrćen od 4. do 8. kolovoza 1995., neki na pragovima vlastitih domova, u svojim dvorištima, a neki su zapaljeni u kućama.

Komemoraciji u Doljanima nazočili su i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava i Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Na mjestu gdje su pred svojim kućnim pragom stradali stanovnici koji su tijekom Oluje ostali u svojim kućama, pravoslavni svećenik održao je parastos, žrtvama u spomen položene su ruže i pročitana je "Izjava sjećanja" SNV-a, koja se u znak sjećanja na egzodus Srba i sve stradale u ratu čita na sjednicama svih vijeća srpske nacionalne manjine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene