Obavijesti Video Pretražite Navigacija
28. godišnjica

Kako je provedena akcija Oluja, najveća vojna akcija u Domovinskom ratu

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Akcija Oluja počela je u pet ujutro 4. kolovoza prije točno 28 godina. Kraj akcije označila je predaja takozvanog kordunskog korpusa generalu Petru Stipetiću 8. kolovoza 1995. godine.

Hrvatska vojska, policija, ali i pripadnici HVO-a, kojih je bilo gotovo 200.000, iz 30 su pravaca napali takozvanu Republiku Srpsku Krajinu. Linija fronte koja je bila duga 600 kilometara – od zapadne Slavonije pa do juga Dalmacije – već je prvi dan probijena i vojska se probijala prema granicama s Bosnom i Hercegovinom.

Pročitajte i ovo Danko Bevanda, pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi Obilježavanje oluje Dio branitelja na kraju rata jedva izvukao živu glavu, no ne žale ni za čim: "Ranjen sam u glavu i taj geler je i dan danas u glavi" Policija pred Kninom zaustavila pripadnike HOS-a - 2 Incident zbog Oluje VIDEO Policija zaustavila pripadnike HOS-a, stigle reakcije: "Ovo je cijena hrvatsko-srpske trgovačke koalicije"

Dana 5. kolovoza 1995. oslobođen je Knin, a 6. kolovoza u taj grad dolazi predsjednik Franjo Tuđman.

Dva dana kasnije generalu Petru Stipetiću predaje se cijeli takozvani kordunski korpus s 5000 vojnika sa svim naoružanjem. Tom predajom Oluja je formalno završila, a oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara zemlje te je spojen hrvatski sjever i jug.

Sama akcija trajala je 84 sata, a u njoj je s hrvatske strane sudjelovalo od 150 do 200 tisuća vojnika. Tijekom Oluje smrtno je stradalo 239 osoba, 1430 ih je ranjeno, a dvoje je branitelja nestalo.

Hrvatska se vojska borila protiv 40.000 pobunjenika. Oni su imali 400, a Hrvatska vojska 350 tenkova. Što se tiče topova, hrvatska vojska imala ih je 800, a srpski pobunjenici 350. Na kraju, zračne snage HV-a imale su 30 zrakoplova i helikoptera, a pobunjenici njih 22 do 25.

Po procjenama UNHCR-a, prostor koji su četiri godine držali pobunjenici napustilo je 100.000 Srba.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene