Doručak je najvažniji dnevni obrok, ističu liječnici. Nažalost, mnogi ga preskaču, no ne i učenici Ugostiteljske škole iz Opatije.
'Uvijek, uvijek stignem jer jednostavno ne funkcioniram ako ne pojedem nešto ujutro. Odmalena sam tako naučila', kaže učenica Matea Mijatović. 'Tu su nekakva jaja, ugljikohidrati i takve stvari što možemo naći na svakom koraku, ali naravno, zdrava prehrana je najvažnija', kaže učenik Dario Grabar.
Ništa nije zdravije za prvi jutarnji obrok od svježeg sezonskog povrća. 'Rajčica, maslinovog ulja, eventualno sira i nešto svježeg bosiljka i gotovo. Svježe, samo svježe je najbolje', kaže nastavnica kuharstva Mladenka Židert.
>> Znate li što nutricionisti nikad ne bi kupili?
A baš su se sadnice rajčice dijelile stanovnicima danas na Krku. 'Čuli smo da je ovaj pomidor dobar, jako dobar. Zato smo tu došli malo', kaže Tomislav iz Punta. 'Istina je da brane od osa, to znamo, a osim toga je puno zdravije od onog povrća koje dobivamo iz nekih malih sela po par hiljada kilometara dalje', kaže Maja Parentić iz Krka.
Osim što tjeraju ose i komarce, rajčice će na Krku biti i slastan zalogaj za turiste. 'Ako nekog turista na njegovoj terasi dočekaju tegle s pomidorom, sigurno neće biti protiv toga, odnosno shvatit će to kao jednu dodanu vrijednost', kaže direktorica Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina.
Dodana vrijednost sa slasnim maslinovim uljem. 'Naši stalni gosti iz hotela i kampova svake godine dolaze na naše štandove s praznim bočicama i traže baš to ulje', kaže Goran Marević iz udruge maslinara 'Drobnica'.
Maslinovo je ulje jako zdravo, no ne treba pretjerivati ni s tim ukusnim proizvodom. 'Želio bih poslati poruku svim onima koji ga koriste da sto mililitara ima oko 750-800 kilokalorija. Dakle, ono je zdravo, ali je jako hranjivo', kaže kardiolog dr. Viktor Peršić.
A tu hranjivost treba iskoristiti pa nakon ugodnog i zdravog obroka krenuti u šetnju, trčanje ili bicikliranje na svježem zraku.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook