U Njemačkoj smo razgovarali s iseljenicima koji ne odlaze iz Hrvatske zbog siromaštva, već zbog nečeg posve drugog.

Galerija


Hrvatska kuhinja nalazi se u srcu Berlina. Ivana Škaro već je 15 godina na čelu berlinskog restorana Spalato. Iako je Njemačka Hrvatima obećana zemlja, posljednjih godina sve joj je teže pronaći kuhare i konobare iz domovine. ''Svi koji su se predstavili nisu bili zainteresirani za rad vikendom i praznicima, što govori da to vrijeme žele za sebe privatno. Prije je bilo da se uzima prva ponuda'', priča Ivana. Hrvati u Njemačku više ne dolaze samo zarađivati nego i dobro živjeti.

Vezani članci Prazne terase ugostiteljskih objekata Novi soj virusa sve komplicira: "Imat ćemo nove varijacije... Stoga, ne putujte" Korona u Njemačkoj Ovu europsku zemlju smatraju uzorom u upravljanju pandemijom, a sada su objavili da proširuju svoj popis rizičnih područja u drugim državama

Hodnicima Bundestaga Ivana Krajinović korača već petu godinu. U Njemačkom parlamentu je od prvog dana, a sada radi kao asistentica njemačkom zastupniku. ''Tu sam se uživjela u život, ne osjećam se kao stranac. Sviđa mi se kvaliteta života'', rekla je. Zbog rada u parlamentu iz prve ruke zna da Njemački zastupnici sjednice ne propuštaju, za razliku od hrvatskih kolega. ''Ako se zastupnici ne pojave na sjednici, oduzima im se oko 100 eura. Tako će se ipak potruditi da budu prisutni'', priča Ivana.

Prije četiri godine Berlin su za svoj dom odabrali Slavonac Mario i Siščanka Sara, koji su svoju obitelj u Njemackoj proširili za jednog člana. ''Živimo ovdje svoj život. Jednostavno smo našli mjesto gdje smo se mi pronašli'', kaže Mario.

Što je sve drugačije u Njemačkoj?

U Njemačkoj živi 400.000 Hrvata. Najviše ih je u Münchenu, Frankfurtu na Majni, Stuttgartu, Berlinu i Hamburgu. Sve ih više dolazi raditi poslove u struci, i to s diplomom u rukama. ''Gastarbajter znači radnik u gostima, a nisu više radnici. To su intelektualci koji žive zlatno doba'', kaže Karmen Meić iz Hrvatske kulturno umjetničke i sportske zajednica Berlin

Posao u struci dobila je i znanstvenica Tina. U Njemačkoj je na postdoktoratu, a zaposlena je u laboratoriju na području genetike.

Svi redom zadovoljni su viđenim. No najteže im je pitanje hoće li se vratiti u Hrvatsku. Svi, doduše, kažu da hoće, ali ne znaju kada jer Njemačka im sada nudi sve potrebno za kvalitetan život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr