Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'U našoj kulturi muškarci seru, a žene za njima čiste!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vedrana Rudan, poznata hrvatska spisateljica i neumorna ratnica za ženska prava, danas je, na Dan žena, ispred javnog WC-a u Cesarčevoj ulici u Zagrebu, predstavila svoju novu knjigu pod imenom 'Kad je žena kurva/Kad je muškarac peder',u izdanju V.B.Z.-a.

Promociju knjige Vedrana je popratila prigodnim performansom naziva 'Pišajmo ravnopravno', potaknuta spolnom neravnopravnošću i kod osnovnh ljudskih potreba. 

Pročitajte i ovo Joe Biden Otkriveno u knjizi Za neke stvari očito još nije prestar: "Dobar seks" tajna je dugog i sretnog braka Joea Bidena Slika nije dostupna Lovrinović 'Građani su taoci deviznog tečaja koji je fikcija'

Naime, gradski oci odlučili su da korištenje WC-a žene plaćaju dvije kune, a muškarcima je ista usluga besplatna. Književnica Rudan svojom je akcijom toj nepravdi stala na kraj te je od sada i svim damama, kao i gospodi, korištenje gradskog wc-a besplatno.

Svaka posjetiteljica promocije na dar je dobila narcis, a posjetitelj rolu toalet papira. Književnica je muški dar objasnila kao svojevrsni poticaj ka njegovoj upotrebi, jer gomila muškaraca, kaže, toalet papir uopće ne koristi. Većina pripadnika muškog roda, tvrdi Vedrana, ne pere ruke poslije korištenja wc-a, a u našoj kulturi sasvim je uobičajeno 'da muškarci seru, a žene za njima čiste'.

Ovu neobičnu promocju knjige, uz odličan odaziv građana, posjetilo je i nekoliko javnih ličnosti. Navratila je radijska voditeljica Sonja Šarunić, pjevač Šajeta, književnica Sanja Pilić, a cijeli događaj zaokružen je dolaskom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Bandić je na Vedraninu provokaciju o nehigijeni muškaraca kazao da ruke pere i prije i poslije korištenja WC-a, složio se s inicijativom da i ženama uporaba javnog wc-a od danas bude besplatna te iskoristio priliku i svim građankama zaželio sretan 8. mart.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene