Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogli bi uskoro sklapati zajednicu koja bi se zvala životno partnerstvo, i to u matičnim uredima.


Uređuje to zakon o životnim zajednicama čiji prijedlog u javnu raspravu ide u rujnu. Objavio je to Jutarnji list, a potvrdio nam i ministar uprave Arsen Bauk.

Vezani članci Homofobni napad, ilustracija ANKETA Recite nam svoje mišljenje. Podržavate li odluku da istospolni parovi imaju pravo posvajati djecu? Slika nije dostupna Na sjednici Vlade o životnom partnerstvu: 'Ovo je svjetonazorski, a ne revolucijski zakon'

>> LGBT udruge: 'Nose transparent 'Potpuna ravnopravnost', a pričaju drugačije'

Tim zakonom riješila bi se pitanja nasljeđivanja imovine, zdravstvenog osiguranja preko partnera, poreznih olakšica i drugih materijalnih prava.

'Životna zajednica dvije osobe istog spola neće se zvati brak i životna zajednica dvije osobe neće imati pravo na posvajanje djece', rekao je Ministar uprave Arsen Bauk.

'Radi se o jednom novom zakonu koji nije brak, ali je nešto drugo. Nudi i trebao bi osigurati cijelo područje života', rekao je Marko Jurčić, iz Udruženja Zagreb Pride.

'To nije potpuna ravnopravnost, to nije najpravedniji način, ali je trenutno jedini moguć', dodaje Jurčić. No, razgovarat će se o tome kako regulirati pravo na posvajanje i brigu o djeci koju jedan od partnera, primjerice, ima iz prijašnjeg braka.

'Ono što tražimo i što bi se trebalo regulirati kroz ovaj zakon je postojeće stanje u Republici Hrvatskoj', kaže Jurčić. Uz to, ovaj bi zakon trebao donijeti lakši svakodnevni život. Riječ je o šezdesetak različitih prava.

'Uglavnom se radi o materijalnim pravima i ona nisu u političkom smislu sporna', objašnjava Bauk. Prijedlog je takav da se životna zajednica sklapa svečano u matičnim uredima. Druga opcija je javni bilježnik. Vladajući očekuju veliku potporu zakona.

'To govorimo i svjesni činjenice da je i dio opozicijskih političara iz HDZ-a najavio podršku zakonu koji će regulirati materijalna prava životne zajednice dviju osoba istog spola. Zakon će u Saboru ići na dva čitanja, a prethodit će mu i javna rasprava koja će se otvoriti u rujnu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook