Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lezbijska grupa Kontra, Udruge Iskorak i Rišpet, osudili su danas izjave ministra uprave Arsena Bauka.


Ministar Arsen Bauk je tijekom Split pridea, jučer, vezano uz zakonsku zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, rekao da 'sama činjenica da taj zakon radi Ministarstvo uprave, a ne Ministarstvo socijalne politike nadležno za pitanja obitelji pokazuje dakle da Vlada u ovom trenutku neće to u potpunosti izjednačiti s obitelji.'

Vezani članci Marija Selak Raspudić Beroš branio uvođenje kazni zbog kršenja mjera, Selak Raspudić oplela po Jandrokoviću: "Upitala bih ga može li pogledati u oči Sanadera koji ga je stvorio, Karamarka, Kosor? Slika nije dostupna Sve više gay osoba prijavljuje nasilje

>> Bauk: Zakon o životnom partnerstvu će uređivati samo materijalna prava

Izjava ministra uprave u kojoj se referira na istospolne obitelji kao 'to', iskazujući ponovo stav Vlade da takvim obiteljima neće omogućiti zakonsku ravnopravnost je krajnje zabrinjavajuća i potvrđuje politiku Vlade koja je diskriminativna, priopćeno je danas iz tih udruga.

Nova Vlada je prošle godine najavila izmjene zakonodavstva vezano za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Nadležnost za te zakonske izmjene dana je Ministarstvu uprave, a ne resornom Ministarstvu socijalne politike i mladih, te je najavljeno da one neće biti dio novog Obiteljskog zakona. To je, samo po sebi, negativna poruka i diskriminativno postupanje, a otvara i mogućnost izostanka reguliranja određenih prava za istospolne obitelji, smatraju u udrugama.

Podsjećaju da je na Split Pride-u, uz ministra Bauka, nazočila i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i da su oboje sudjelovali u povorci, te su čak nosili glavni transparent sa sloganom 'Potpuna ravnopravnost'. 'Smatramo da je pozitivno da predstavnici Vlade dolaze na prosvjede i slušaju poruke prosvjednika, ali je neobično da sami nose slogane sa zahtjevima upućenim upravo njima. Nakon takvog čina bilo bi logično bar očekivati ispunjenje zahtjeva, stoji u priopćenju.

'Još jednom poručujemo Vladi da smo mi građani i građanke Republike Hrvatske, naše obitelji su obitelji i mi očekujemu jednaku zaštitu i postupanje od državnih institucija kao i većinski dio populacije', naglašeno je u priopćenju Kontre, Iskoraka i Rišpeta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook