Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO SE PONAŠATI?

Kakvi morski psi žive u Jadranu i jesu li opasni za kupače?

Smrtonosni napadi morskih pasa na kupače u Egiptu podižu zanimanje za tu temu i na našoj obali.

I u Jadranu je kod Pirovca prije nešto više od mjesec dana je blizu obale iz mora izvirila peraja.

Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu objašnjava za Dnevnik Nove TV da u Jadranu žive 34 vrste morskih pasa koje stalno žive ili povremeno zalaze. Od tih vrsta, tri su potencijalno opasne. "Atlantska psina primjerice, ali to su psine koje se uglavnom drže otvorenoga mora", kaže Soldo.

Pročitajte i ovo Napad morskog psa na egipatskoj plaži plaže su zatvorene UZNEMIRUJUĆI VIDEO Strava na ljetovalištu: Morski pas napao i ubio još jednu ženu

Pročitajte i ovo Morski pas nepozvani gost Ribolovac ulovio malog morskog psa pa naletio na kapitalca: "Digao se gore na barku, vidio sam mu ralje. Bilo je kao u filmu!"

Jedina potencijalno opasna u pravome smislu riječi je velika bijela psina, kaže "Ali kad pogledate i njezinu statistiku da je zadnji smrtonosni napad bio 1974. godine, a zadnji napad 2008. kad je napala slovenskoga podvodnoga ribolovca, statistički gledano vrlo su male šanse da uopće ikad i vidite morskog psa u moru", dodaje stručnjak.

Ako stvarno naletite na morskoga psa onda se preporuča da se održava vertikalan položaj u moru, da bi se prikazala veličina osobe i da se bude blago agresivan, a ne miran, kako se nekad govorilo, nego blago agresivan, odnosno pokazati svoju veličinu morskome psu, naglašava Soldo.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene