Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPRISTUPAČAN TEREN

Požar kod Novske progutao 15 hektara šume: Angažirane i zračne snage

Aktualno Galerija Požar na području Rajića Požar na području Rajića Foto: JVP Novska Požar na području Rajića Požar na području Rajića Foto: JVP Novska Požar na području Rajića Požar na području Rajića Foto: JVP Novska Požar na području Rajića Požar na području Rajića Foto: JVP Novska +0 Domagoj Mikić Galerija 1/5 >>
Požar hrastove šume na području Rajića u Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje je aktivan, gase ga lokalna vatrogasna društva, a angažiran je i helikopter s uređajem za gašenje MTV Mi8, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Na terenu je 40 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz JVP Novska te DVD-a: Jasenovac, Brestača, Bročice, Kozarice, Nova Subocka, Stara Subocka, Plesmo, Novska, Sigetac, Rajić i Jazavica Roždanik.

U gašenju sudjeluju i pripadnici Šumarije. Nakon što je u subotu pomagao jedan protupožarni zrakoplov At 802 F (Airtractor), u jutarnjim satima angažiran je helikopter s uređajem za gašenje MTV Mi8, navode iz HVZ-a.

Pročitajte i ovo Požar u Španjolskoj - 2 pilot-projekt Europske unije Toplinski valovi i vrhunac požarne sezone: Stiže pomoć najpogođenijim zemljama

Pročitajte i ovo Pronađena Cessna na Braču Prevezeni su u KBC Split VIDEO Putnicima iz Cessne popucali kralješci, zbog sporne zapovijedi kasnili u bolnicu? "Takvo nešto se još nikad nije dogodilo!"

Vatrogasci se i dalje na terenu bore s vatrenom stihijom, javlja reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. Tijekom dana u pomoć je stigao i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Divulja, koji je bacao vodene bombe kako bi spriječio da se požar proširi na okolne šume.

Do sada je požarom već zahvaćeno 15 hektara mlade šume hrasta i bukve. Požar se teško gasi, riječ je o teškom terenu, a nažalost i helikopter se morao vratiti u Divulje.

Zapovjednik vatrogasne postaje JVP Novska potvrdio je kako je u tijeku izdimljavanje šume, nastoji se napraviti tampon zona da se požar ne proširi i na druge šume. Vatrogasci se pod teškim uvjetima probijaju do samog požarišta. 

"Sigurno ćemo ovdje prenoćiti i nastaviti s aktivnim gašenjem, a ujutro ćemo procijeniti hoćemo li ponovno trebati pomoć zračnih snaga ili ne" rekao je zapovjednik.

Riječ je o mladoj šumi hrasta i bukve vrlo velike vrijednosti, koja je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Procijenjena šteta po njihovim informacijama je preko dva milijuna kuna, a vrijednost cijele ove mlade šume se procjenjuje na više do 10 milijuna kuna. 

"Velika je vrijednost i zadnjim naporima ćemo dati sve da spasimo što više možemo.  

Pred vatrogascima je duga noć. 

Ranije u nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je potvrdio da je "vatrogasna intervencija u tijeku, a radi se o mladoj šumi i nepristupačnom terenu s dosta stijena stoga su se u gašenje uključile i zračne snage. Požar držimo kod kontrolom i radi se na njegovoj lokalizaciji“, rekao je. 

Dojava o ovome požaru stigla je u subotu u 14 sati u Javnu vatrogasnu postrojbu (JVP) Novska te su se u njegovo gašenje odmah uključile vatrogasne organizacije s područja Sisačko-moslavačke županije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene