Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cigarete ubijaju i ribe

U Jadranu završi od 300 do 500 milijuna opušaka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procjenjuje se kako svake godine, na istočnoj obali Jadrana, uz obalu ili u moru završi oko 300 do 500 milijuna ostataka cigareta.

Na obalama Sredozemlja, gdje živi skoro 150 milijuna stanovnika i kojima se pridruži još 200 milijuna turista, nema dvojbe da pušači izravno ugrožavaju Zemlju, piše Slobodna Dalmacija. Znanstvenici na Sveučilištu San Diego na temelju istraživanja su zaključili kako samo jedan opušak može toliko zagaditi litru vode da riba u njoj može uginuti. Opušak, kojih se godišnje u svijetu odbaci čak 845.000 tona, imaju poguban utjecaj na život u moru, rijekama i oceanima. 

Pročitajte i ovo Mađarski turist autom ušao u more Mađar na Viru "Dobro ga išamarati i gurnuti u more": Snimka s Jadrana izazvala bijes Ilustracija Građani bijesni Gradsko vijeće Splita na tematskoj sjednici o zagađenju kod Sjeverne luke

Slobodna Dalmacija navodi kako se jedna skupina američkih  znanstvenika i ekologa zalaže za to da opušci budu proglašeni otrovnim otpadom. Željko Kwokal, stručni suradnik Instituta 'Ruđer Bođšković' objašnjava kako će u moru za tri mjeseca nestati pamučne čarape, za šest tjedana novinski papir, a kora od banane i naranče za dva do pet tjedana. Kwokal je s kolegom Brankom Štefanovićem s Veleučilišta VERN počeo istraživati plutajući morski otpad u Jadranu. No, da čikovi na plažama ugrožavaju more svjesni su i turistički radnici.  Dane Slamić, vlasnik obiteljskog hotela u Tisnom, plaća radnika koji svaki sat vremena prođe plažom i čisti je od odbačenih čikova.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene