Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ na vrhu liste

Laburistima uz novac donirali karanfile i jaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da ostvari ciljeve, Milanu Kujundžiću će trebati novac, pa će vjerojatno kao i većina stranaka krenuti u lov na donatore. Njih njegova bivša stranka HDZ ima na pretek.

U izbornoj su godini donacije podebljale račune stranaka, a najbolje je prošao HDZ koji je prikupio 2 i pol milijuna kuna. Proračune je u nešto manjoj mjeri napunila i vladajuća koalicija.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Od 10 kuna, do 200 tisuća. Bez obzira na iznos, donacije su podebljale stranačke račune. Razloga za slavlje najviše ima HDZ koji je u odnosu na prethodnu godinu 27 puta povećao prihode od donacija i prikupio više od 2 i pol milijuna kuna.

Glavna vladajuća stranka SDP, milijun i 793 tisuće, HNS milijun i 700 tisuća. I ove dvije stranke nekoliko puta više nego lani.

'To nema veze s popularnosti, to je potpuno jedna druga stvar. Prema tome jedini i isključivi razlog većeg broja, odnosno iznosa donacija u prvih 6 mjeseci ove godine je zato što su iza nas ovi izbor i lokalni i europski', rekao je Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a.

>> Kujundžić na čelu nove političke stranke

HNS se može pohvaliti i s donacijama od 200 i 150 tisuća kuna koje su im dale pojedine tvrtke. Uplate od 30 tisuća kuna stižu od ministara, ali i saborskih zastupnika.

'To nije obaveza, ali to je jedan dogovor koji nije samo za ove izbore u HNS-u bio prisutan', kaže Nada Turina Đurić članica Predsjedništva HNS-a.

Zanimljivo da članovi HNS-a doniraju i partneru SDP-u. Pa tako primjerice Goran Beus Richembergh 10 tisuća kuna daje i jednoj i drugoj stranci.

Ove godine profitirao je i IDS koji je s lanjskih 22 i pol tisuće kuna naglo skočio na 339 tisuća. HDSSB također se može pohvaliti dodatnom zaradom. Laburisti su jedina parlamentarna stranka koja je u ovih 6 mjeseci skupila manje novca nego lani. Njihov je popis zato bogat donacijama poput karanfila, hrane, jaja.

Zato se HSS vraća u igru nakon poraza na prošlim parlamentarnim izborima. Njihovo mnogobrojno članstvo velikodušno je otvorilo novčanike i za 6 puta povećalo budžet, a nadaju se da će ih koalicija s HDZ-om ponovno vratiti na vlast. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene