Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Ivankovu otkriveno srednjovjekovno groblje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom drenažnih radova koji su počeli na sjevernoj strani crkve sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu nedaleko od Vinkovaca arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja otkrili su srednjovjekovno kršćansko groblje, potvrdila je arheologinja Maja Krznarić Škrivanko.

Na srednjovjekovnom groblju arheolozi su tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana otkrili šest grobnih mjesta s posmrtnim ostacima te nekoliko primjeraka srednjovjekovnog ženskog nakita, rekla je novinarima Krznarić Škrivanko dodajući kako je poznato da su se mještani Ivankova na tom groblju pokapali od kraja 14. pa vjerojatno sve do 18. stoljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SKANDAL U VUKOVARU Zbog napada na trojicu mladića priveden vukovarski gradski vijećnik. Suverenisti: "Je li to bilo politički motivirano ispitivanje" Tučnjava, ilustracija PRETUKLI IH I POBJEGLI Petorica mladića napala trojicu 18-godišnjaka. Određena im i zabrana približavanja

"Tijekom arheoloških iskapanja istražit ćemo lokalitet, površine stotinjak četvornih metara. Svi pronađeni ljudski ostaci uputit će se na antropološku analizu u Zagreb dok će nakit ostati u vinkovačkom Gradskom muzeju", navela je.

Po njezinim riječima, to su prvi arheološki radovi koji se uopće obavljaju na području Ivankova na kojemu se nalazi nekoliko zanimljivih arheoloških lokaliteta, kao što su Križin stan i tzv. Bedemgrad, koje bi tek trebalo istražiti.

Po podacima vinkovačkog Gradskog muzeja, Ivankovo se spominje još u 13. stoljeću kao vlastelinstvo Ivanka, a sve do kraja 16. stoljeća mjesto je nosilo naziv Ivankovo Sveti Juraj.

U srednjem vijeku po značaju je bilo značajnije od ondašnjih Vinkovaca, te je imalo status trgovišta kojemu je gravitiralo pedesetak okolnih naselja. Po posljednjem popisu stanovništva, u Ivankovu, koje se nalazi na zapadu Vukovarsko-srijemske županije i od Vinkovaca je udaljeno 11 kilometara, živi 6695 stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene