Obavijesti Pretražite Navigacija
NOVA SEZONA

Poznato koji soj gripe stiže u Hrvatsku: Stručnjak uputio važnu preporuku građanima

Virus A H3N2, ilustracija
Virus A H3N2, ilustracija Foto: Getty Images
Medicinski stručnjaci upozoravaju na to kako će ukidanje obveze nošenja zaštitnih maski i mjera obveznog distanciranja za posljedicu imati povrat uobičajenih virusnih respiratornih infekcija, pa tako i gripe.

Sezona gripe ove je godine u Australiji počela ranije nego inače, a u prvih mjesec dana zabilježena je gotovo polovica ukupnog broja slučajeva prijavljenih tijekom cijele sezone 2020. godine. Broj slučajeva udvostručio se u približno dva tjedna i dosegao gotovo 90.000 prijavljenih slučajeva do početka lipnja. 

"S obzirom na to da u Australiji, kao i u svim dijelovima svijeta u kojima u ovom trenutku značajnije cirkulira virus gripe, dominira virus gripe A H3N2, to znači da i mi možemo očekivati epidemiju uzrokovanu ovim sojem. Kako je spomenuti soj manje virulentan od podtipa H1N1, možemo očekivati veći broj blaže oboljelih. Dakle, teške upale pluća uzrokovane virusom gripe i teške bakterijske komplikacije ne bi trebale biti tako učestale kao u nekoliko sezona pretpandemijskog razdoblja", kazao je Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Građanima je preporučio da slijede preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih medicinskih društava.

"Osobe s kroničnim komorbiditetima i kroničnim bolestima dišnog i krvožilnog sustava, dijabetičari, pretili, bez obzira na dob, svakako bi se trebali cijepiti. Preporuka je i cijepljenje trudnica te svih osoba starijih od 65 godina, uključujući one koji nemaju kroničnih bolesti. Dobro bi bilo kada bi se cijepile i mlađe zdrave osobe i djeca, no prvenstveno je bitno postići dobru procijepljenost rizičnih skupina", istaknuo je Tešović.

Pročitajte i ovo Bernard Kaić - 1 Za Dnevnik Nove TV Epidemiolog Kaić objasnio što se dogodilo s cjepivima protiv korone, otkriva i kad bi moglo doći ono protiv gripe: "Godinama nam lažu"

Pročitajte i ovo Ilustracija Svi detalji Pripremite se, očekuje se veliki broj oboljelih: Stručnjaci otkrivaju kada je najbolje vrijeme za cijepljenje protiv gripe

Gripa inače može imati i razorniji učinak nego što to većina ljudi misli. Može uzrokovati teške komplikacije, povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i upale pluća, pa stručnjaci kontinuirano naglašavaju važnost cijepljenja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene