Nakon što je afrička svinjska kuga potvrđena u Srbiji, u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere.

Galerija Ljubomir Vlahović (Foto: Dnevnik.hr) Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) Marija Vučković (Foto: Dnevnik.hr) +1 Svinjska kuga stigla u Srbiju (Foto: Dnevnik.hr)

Zbog blizine granice, prva bi na udaru mogla biti Vukovarsko-srijemska županija.

Vezani članci Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Srbiji službeno potvrđena afrička svinjska kuga: Neizlječiva bolest životinja otkrivena na četiri farme Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Afrička svinjska kuga prijeti uzgajivačima: ''Kad se vlasniku eutanizira cijelo stado, sumnjam da će ponovno uzgajati''

Hrvatski svinjogojci su na oprezu i strahuju bez obzira na to uzgajaju li svinje na otvorenom ili zatvorenom.

"Štitimo se, svinje su u zatvorenom prostoru. Ne puštamo ih nigdje. Hranimo domaćom hranom. Poslije svakog hranjenja moram se presvući, imam garderobu u kojoj ulazim kod svinja", kaže Ljubomir Vlahović iz Petrove Slatine.

Dođe li zaraza u njihovo dvorište, hrvatski svinjogojci ostaju bez svega. Tako, dužni su ukloniti sve svinje, bolesne i zdrave.

"Onda neću imati prihoda jer ja od toga praktički živim. Država će to nadoknaditi, ali kad ću ja opet moći držati krmače, to je pitanje", kaže Željko Gredin iz Jarmine.

Goran Jančo, predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije, pojašnjava kako bolest u Hrvatsku može ući na više načina.

"Može ući migracijom divljih životinja, nelegalnom migracijom domaćih životinja, proizvoda svinjskog porijekla koji su nekontrolirani i koji potječu od zaraženih svinja", kaže Jančo.

Kako bi se farme i svinjogojci zaštitili, u Ministarstvu su donijeli određene mjere, pojašnjava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Te se sigurnosne mjere odnose na uzgajivače svinja, lovce, na preglede granica, na provođenje dezinsekcija, dezinfekcija, u ograđenim i zatvorenim prostorima", kaže Vučković.

"Ne dopušta se ulaz neovlaštenim osobama, zaposleni ne smiju donositi hranu animalnog porijekla na farmu. Farma mora biti ograđena, da nema u okolini spontanog ulaska divljih životinja", kaže Jančo.

Ali jedno je sigurno, ističu stručnjaci. "Virus ASK nije opasan za zdravlje ljudi, znači ljudi se konzumiranjem svinjskog mesa sigurno neće zaraziti virusom", poručuje Jančo.

Ne šteti ljudima, no gospodarstvu bi donijela goleme štete. "Godišnje se kolje milijun i 100 tisuća svinja. Otprilike je taj promet vrijedan milijardu kuna i riječ je o vrlo osjetljivom sektoru", kaže ministrica Vučković.

Pogodi li Hrvatsku zaraza, za proizvodnju, koja je ionako u problemima, bio bi to udarac od kojeg se teško oporaviti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Afrička svinjska kuga na vratima: ''U slučaju pojave, to bi uzrokovalo velike ekonomske štete. Nema lijeka, nema cjepiva" +0 Tatjana Karačić (Foto: Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju